MULJAŽE NA GRANICI

14 carinika i četiri policajca optuženi zbog mita

04.01.2012 u 16:48

Bionic
Reading

Četrdeset pet osoba, među kojima su 14 carinika, četvorica policijskih službenika i jedan državni inspektor optuženi su za zloporabu položaja i ovlasti, primanje i davanje mita, protuzakonito posredovanje, poticanje na zloporabu položaja i ovlasti.

USKOK je protiv njih 45 podnio ukupno pet optužnica u kojima se terete da su od ožujka 2010. do svibnja 2011. na području Krapinsko-zagorske i Primorsko-goranske županije počinili gotovo 100 kaznenih djela.

Carinici i policajci terete se da su ostalim optuženicima omogućavali da preko spomenutih graničnih prijelaza bez ikakve kontrole uvezu robu različitih vrsta i količina u Hrvatsku. Optuženi inspektor tereti se da je nakon obavljenog građevinskog inspekcijskog nadzora na jednom građevinskom objektu u Opatiji primio novac kako bi dozvolio daljnje građevinske radove unatoč utvrđenim nepravilnostima.

Inače, cijelo to koruptivno klupko razmotalo se lanjskog svibnja, kada su optuženici uhićeni. Među uhićenima tada su bili i neki lokalni zagorski političari, ali i carinici koji su s rukama u pekmezu ponovo uhićeni dok se protiv njih vodio stegovni postupak zbog - mita. Cijeli je 'posao' bio dobro uhodan, preko granice se propuštala roba široke potrošnje poput namještaja ili autodijelova, a novac dobiven da se progleda kroz prste optuženici su dijelili između sebe. Dio su stavljali i tzv. smjensku kasicu, valjda da i oni koji u trenutku raspodjele plijena nisu radili dobiju svoj dio.