MILIČEVIĆ I ĆORIĆ

Uhićena dvojica otmičara Ante Jelavića

10.04.2009 u 11:43

Bionic
Reading

Zbog povezanosti s otmicom Ante Jelavića, bivšeg člana predsjedništva BiH, u Zagrebu su danas uhićeni Mario Miličević zvani Baja i Vlado Ćorić zvani Barun

ZAGREB - Miličević je kao jedan od šestorice Hrvata iz BiH koji su oslobođeni optužbi za ubojstvo Joze Leutara, doministra MUP-a FBiH, dok je Vlado Ćorić bivši uposlenik zaštitarske tvrtke 'Bilić-Erić', čiji je suvlasnik Vinko Žuljević Klica.

Svi gore spomenuti bili su članovi 'Kažnjeničke bojne', specijalne postrojbe HVO-a kojom je zapovijedao Mladen Naletilić Tuta, u Haagu osuđen za ratne zločine nad Bošnjacima u BiH. Premda je bio pripadnik Kažnjeničke bojne, s otmicom kao ni sa oslobađanjem Ante Jelavića, nije bio povezan umirovljeni general HVO-a Stanko baja Sopta.

Mario Miličević Baja, porijeklom iz Rame, bivši je dozapovjednik mostarske postrojbe HOS-a kojom je zapovijedao Vinko Martinović Štela, u Haagu također osuđen za ratne zločine. O Vladi Ćoriću, bivšem djelatniku zaštitarske tvrtke 'Bilić-Erić', manje se zna. Navodno je tijekom otmice Jelavića, baš kao i Miličević, bio u nizu telefonskih kontakata s tvrtkom 'Bilić-Erić', čiji je suvlasnik Vinko Žuljević Klica ovih dana otišao na rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama nakon prometne nesreće 2. ožujka u kojoj je od posljedica nesreće preminuo njegov otac Jozo.

Istražitelji sumnjaju i u povezanost drugih osoba bliskih Kažnjeničkoj bojni, koje će ovih dana biti pozvane na informativni razgovor od strane kako hrvatskog tako i bosanskohercegovačkog MUP-a. Hrvatska je policija u nekoliko navrata poduzimala različite akcije uhićenja protiv pripadnika zagrebačkog podzemlja, ali ovo je prvi put da su aktivnosti usmjerene prema skupini proizašloj iz 'Kažnjeničke bojne HVO-a'.

Još uvijek nije jasno kakva je bila stvarna namjera otmičara, piše Jutarnji list.

Jelavić se noćas iza ponoći neozlijeđen pojavio pred svojim zagrebačkim stanom i rekao da je uspio pobjeći otmičarima koji su ga držali na području Rame u BiH. "Uspio sam pobjeći otmičarima. Valjda zbog njihove nesmotrenosti, pustili su me samog sat vremena. Mislili su da ja smatram da nekog ima. Nije to moja hrabrost", izjavio je noćas Jelavić, dodajući da je "jedan dio zagrebačkog krim miljea izvršitelj otmice, a vjerojatno i nalogodavac".

Ispred stana obitelji Jelavić u Miramarskojulici 40 parkiran je crni kombi sa policajcima u civilu


Načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec izjavio je Hini da su otmičari prekjučer Jelavića uz uporabu sredstava prisile svladali i prisilno odveli u BiH, odakle je uspio pobjeći, iskoristivši nepažnju otmičarima. Borovec je izjavio i da je Jelavić prvi neposredni kontakt s policijom nakon bijega imao u Zagrebu oko 22 sata kada je sam došao u postaju.

Na upit kako je uspio pobjeći otmičarima, prijeći granicu i doći do Zagreba Borovec nije želio odgovoriti, kao ni na upit zna li policija tko su otmičari. Nije želio komentirati ni Jelavićevu izjavu da iza otmice stoji dio zagrebačkog podzemlja.

"O tome ne mogu za sada govoriti jer je riječ o operativnom podatku", kazao je, dodavši da se u suradnji s USKOK-om i policijskim agencijama BiH vodi kriminalistička obrada.

Dio medija, pak, danas tvrdi da su otmičari ustvari pustili Jelavića i da su ga jučer poslijepodne dopratili do hrvatske granice, kako bi se izbjegla mogućnost njegovog uhićenja u BiH, gdje je za njim od ranije raspisana tjeralica.

Nagađa se i da je otmica bila samo upozorenje Jelaviću, a neki mediji, pak, problematiziraju sposobnost hrvatske granične policije da nadzire granicu sa BiH jer su otmičari Jelavića uspjeli neopaženo prebaciti u tu državu.

Jelavićev nestanak prije dva dana je prijavila njegova obitelj, nakon čega se on navodno telefonom javio supruzi i rekao da je otet i da otmičari traže milijun eura otkupnine.

Hrvatska policija u prvi trenutak ništa nije željela ni potvrditi ni opovrgnuti, a u priopćenju za javnost naveli su samo da u suradnji s policijom Federacije BiH istražuju slučaj te da ne žele komentirati nagađanja medija o motivima i načinu nestanka.

Jelavić je bio hrvatski član Predsjedništva BiH dok ga bivši visoki međunarodni predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch 2001. nije smijenio. Sredinom 2005. nepravomoćno je osuđen na deset godina zatvora zbog pronevjere novca koji je iz Hrvatske stizao u BiH kao pomoć Hrvatima. Nakon toga pobjegao je u Hrvatsku, čiji je državljanin i gdje ga štiti Ustav koji ne dopušta izručenje hrvatskih građana drugim državama.

U međuvremenu je u srpnju 2006. po njegovoj žalbi ukinuta osuđujuća presuda i određeno je ponovno suđenje.

Protiv njega je vođen i sudski postupak u tzv. slučaju "Hrvatska samouprava", u kojemu su bili optuženi i nekadašnji ministar obrane Federacije BiH Miroslav Prce te bivši dozapovjednik Vojske Federacije BiH, general Dragan Čurčić. Presudom su oslobođeni svih optužbi.