OPTUŽENI PATAFTA

'Poduzetništvo se poistovjećuje s nečasnim radnjama'

30.12.2011 u 11:25

Bionic
Reading

U povodu podnošenja optužnice protiv Ivana Čehoka, Davora Patafte, Tomislava Kezelja, Narcise Huljev i Hrvoja Vojvode te tvrtki iz T7 grupe, kojom ih se tereti da su Grad Varaždin oštetili za otprilike 50 milijuna kuna, oglasila se i priopćenjem T7 grupa. Vlasnik T7 grupe Davor Patafta u svojoj izjavi ističe da ga nije iznenadilo podizanje optužnice 'jer percepcija poduzetništva u Hrvatskoj je katastrofalna s obzirom na to da se poduzetništvo poistovjećuje s nečasnim radnjama'

'Drago mi je da su se stvari počele konačno otpetljavati. Sada će svi dokazi uskoro moći izaći na vidjelo, a vjerujem da će se time otkloniti i sve sumnje nakon godinu dana istrage tijekom koje nisam mogao komentirati istražni postupak niti smio davati izjave. Sada mogu barem djelomično komentirati navode iz optužnice.

Za mene su sve to navodi koji nemaju nikakve veze s istinom, a iznosi koji se navode notorna su laž. Zna se koliko su iznosile obveze Grada Varaždina, a koliko je plaćeno. Matematika je apsolutna kategorija i u svakom se trenutku može utvrditi koliko je plaćeno, a koliko nije. Kako se došlo do tih iznosa, netko će morati objasniti. Uvjeren sam i siguran da je sve što sam radio bilo po zakonu', izjavio je Patafta.

Narcisa Huljev, bivša direktorica Varaždin Airporta, kaže da je podizanje optužnice nije iznenadilo, ali jesu navodi iz nje.

– Ne znam na kojim temeljima počiva tvrdnja da su bili stvoreni preduvjeti za Pataftin utjecaj na donošenje odluka kako bi se neosnovano priznala ulaganja Winaira. Naime, Varaždin Airport i danas je u stopostotnom vlasništvu Grada Varaždina, a osobno sam svojim radom pridonijela da je imovina ove tvrtke višestruko vrednija nego što je bila ranije – navodi se u izjavi N. Huljev.

Budući da se optužnicom tereti i tvrtka T7 Vis, članica uprave T7 Visa Jasmina Prokop Tomić ističe da su svi navodi optužnice o navodnoj koristi tvrtke neutemeljeni.

– Ova optužnica neće utjecati na poslovanje tvrtke koja ove godine bilježi rekordne rezultate i to poglavito zahvaljujući izvoznim poslovima u više od 40 zemalja svijeta zapošljavajući pritom u sezoni i do 700 radnika. Stabilnost tvrtke ovom optužnicom nije ugrožena s obzirom na to da njezina bilanca i ukupna imovina premašuju 500 milijuna kuna.

Ante Madunić,
odvjetnik Davora Patafte, nije se nadao podizanju optužnice jer su "već tijekom istrage dokazali da nema nikakve protupravno stečene imovinske koristi".

– Čak i vještaci koje je imenovao USKOK nisu potvrdili njihove teze koje se spominju u optužnici. Tijekom daljnjeg postupka stoga ćemo lako dokazati da nije počinjeno nikakvo kazneno djelo, odnosno da nema štete. Jedino je oštećen Davor Patafta ovakvim postupanjem USKOK-a pa će na kraju netko trebati platiti štete koje trpi on osobno kao i tvrtke u njegovu vlasništvu – izjavio je Madunić.