ZATVOR KULA

BiH će Paravinju ponovno izručiti Hrvatskoj kada ona to zatraži

29.12.2011 u 15:41

Bionic
Reading

Pravosudne vlasti Bosne i Hercegovine spremne su izručiti Hrvatskoj Dragana Paravinju kako bi mu se tamo sudilo po optužnici za ubojstvo Antonije Bilić, a do izručenja će doći čim to zatraže hrvatska pravosudna tijela, izjavio je u četvrtak Hini Nikola Sladoje, pomoćnik ministra pravosuđa BiH zadužen za međunarodnu suradnju

'Riječ je o odluci koja je donesena još kada je Paravinja vraćen iz Hrvatske u BiH radi ročišta na Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu i ona i dalje stoji', kazao je Sladoje dodajući da se ne radi ni o kakvoj novoj odluci već da se sada samo čeka zahtjev za izručenjem.

Istaknuo je kako BiH neće učiniti ništa što bi otežalo pravosudni postupak protiv Paravinje u Hrvatskoj.

Okružni sud u Istočnom Sarajevu je 22. prosinca, nakon obavljene rasprave, potvrdio prvostupanjsku kaznu od dvije godine i deset mjeseci zatvora što ju je Paravinji u srpnju ove godine izrekao Osnovni sud na Sokocu proglasivši ga krivim za kazneno djelo silovanja počinjeno 2002. godine.

Ovime je zatvorska kazna izrečena Paravinji postala pravomoćna, potvrdila je u četvrtak Hini tajnica Okružnog suda u Istočnom Sarajevu Branka Ćerić.

U tom sudu u četvrtak nisu raspolagali nikakvim informacijama o mogućem izručenju Paravinje Hrvatskoj.

Pravomoćnu zatvorsku kaznu, kako je potvrdio Nikola Sladoje, Paravinja može izdržavati i u Hrvatskoj ako se dvije države tako dogovore.

Paravinja je nakon izricanja prvostupanjske presude u srpnju privremeno izručen Hrvatskoj radi dovršetka istrage o nestanku Antonije Bilić iz Drniša.

Paravinja će očekivanu odluku o ponovnom izručenju Hrvatskoj kada ona to zatraži čekati u zatvoru Kula u Istočnom Sarajevu, gdje je smješten od 21. prosinca.