VARAŽDIN OŠTEĆEN ZA 50 MILIJUNA

USKOK podigao optužnicu protiv Čehoka i ostalih

29.12.2011 u 14:28

Bionic
Reading

USKOK je podigao optužnicu protiv Ivana Čehoka, Davora Patafte, Tomislava Kezelja, Narcise Huljev i Hrvoja Vojvode te trgovačkih društava T7 Grupa, T7 Vis i Winair. Terete se da su se udružili, zlouporabili svoje ovlasti i položaje te pritom oštetili Varaždin za iznos od gotovo 50 milijuna kuna

USKOK tereti Čehoka, Pataftu, Kezelja i Huljev da su se, 'od kraja 2007. do lipnja 2011. godine u Varaždinu povezali u zajedničko djelovanje u namjeri pribavljanja znatne nepripadne materijalne koristi trgovačkim društvima u vlasništvu drugookrivljenika Davora Patafte, na štetu Grada Varaždina i pravnih osoba koje su u većinskom vlasništvu Grada Varaždina'.

'Prvookrivljenik Ivan Čehok je, prema prethodnom dogovoru s drugookrivljenikom Davorom Pataftom, u više navrata pogodovao njegovim trgovačkim društvima u zaključivanju poslova s Gradom Varaždinom, i to poslova na zbrinjavanju komunalnog otpada, kupnje zemljišta za program poticane stanogradnje po cijeni znatno većoj od tržišne, te poslova kojim će se Patafti omogućiti preuzimanje upravljanja aerodromom Varaždin', navodi se u priopćenju USKOK-a.

USKOK smatra da je Čehok s Pataftom, uz pomoć Kezelja, omogućio zaključenje poslova kojima je društvu T7 Vis omogućena gradnja fiksnog postrojenja za mehaničko-biološku obradu otpada na lokaciji Brezje. Za realizaciju tog posla toj tvrtci je omogućio stjecanje zemljišta na lokaciji Brezje, i to kupoprodajom i zamjenom zemljišta u Jalkovcu sa znatno vrednijim gradskim zemljištem u Brezju.

'Nadalje, Čehok je, u dogovoru sa Pataftom, a uz traženje petookrivljenika Hrvoja Vojvode, osigurao da Grad Varaždin od društava T7 Vis i T7 Grupa, te društva Ekos Holding, kojeg je suvlasnik Vojvoda, kupi zemljišta za program poticane stanogradnje po cijeni znatno većoj od tržišne.' Naime, nije postojala suglasnost nadležnog ministarstva niti potreba Grada Varaždina za tolikom izgradnjom POS-ovih stanova.

Huljev je, sukladno dogovoru s Pataftom, od građevinskog vještaka tražila da za potrebe društava T7 Grupa i T7 Vis izrađuje elaborate o procijenjenoj vrijednosti nekretnina koje su navedena društva prodavala i mijenjala s Gradom Varaždinom, na način da u elaboratima navede da je cijena zemljišta znatno veća od tržišne.

Čehok je također pogodovao društvu Winair u zaključivanju poslova kojima će se Winairu omogućiti preuzimanje upravljanja aerodromom Varaždin, te su imenovanjem Narcise Huljev predsjednicom Uprave društva Varaždin airport (ranije Zračna luka Varaždin), koje je u 100- postotnom vlasništvu Grada Varaždina, stvoreni preduvjeti za utjecaj Patafte na donošenje odluka o poslovanju. Cilj je bio da društvo Winair postane većinski vlasnik društva Varaždin airport.

Čehok je, prema optužnici, osiguravao da dogovorene procjene vrijednosti zemljišta, kao i odluke o sklapanju poslova, budu prihvaćene od strane nadležnih tijela Grada Varaždina, čime su stvorene pretpostavke za zaključivanje ugovora između Grada Varaždina i pravnih osoba u većinskom vlasništvu Grada Varaždina s trgovačkim društvima Patafte, kojima je Grad Varaždin obvezan na plaćanje ukupnog iznosa od 47.721.382,30 kuna, te sa društvom Hrvoje Vojvode, kojem je Grad Varaždin obvezan na plaćanje iznosa od 1.873.069,40 kuna.

'Na opisani način trgovačkim društvima pod upravom ili u vlasništvu Patafte pribavljena je znatna nepripadna materijalna korist u iznosu od najmanje 35.842.702,51 kuna, a Grad Varaždin i pravne osobe u njegovom većinskom vlasništvu oštećene su za najmanje 49.594.451,70 kuna. S obzirom na dosada plaćene iznose društvima drugookrivljenika Davora Patafte od 35.842.702,51 kuna, kao i iznose na čije je plaćanje Grad Varaždin obvezan zaključenjem predmetnih ugovora, USKOK će, sukladno Zakonu o oduzimanju imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem, tijekom kaznenog postupka predložiti oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od okrivljenika.'