ISTRAGA PROTIV 17 OSOBA

Policajci koji su pomagali kriminalcima u Remetincu

29.12.2011 u 11:32

Bionic
Reading

Trojica policajaca sumnjiče se da su odavali službene tajne MUP-a 14 osoba, među kojima su neka imena već odavno zabilježena u policijskim dosjeima. USKOK je za policajce tražio istražni zatvor, a MUP bi protiv njih trebao provesti i stegovni postupak

USKOK je izdao nalog o provođenju istrage protiv 17 hrvatskih državljana u dobi od 47 do 21 godinu 'zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te primanja mita i krivotvorenja službene isprave'.

Prva trojica osumnjičenika su policajci koji se terete da su od 22. ožujka do 28. studenoga 2011, u Zagrebu i Dugom Selu, koristili svojstvo policijskih djelatnika i dostupnost informacija iz sustava MUP-a. Na zahtjev ostalih osumnjičenika neovlašteno su davali podatke, iako su znali da pribavljanje i korištenje tih podataka osobama izvan policijskog sustava nije dozvoljeno.

'Trojica osumnjičenika su u više navrata obavljala tražene provjere i pribavljala podatke iz informacijskog sustava MUP-a RH na način da su osobno obavljali provjere ili zahtijevali provjere od drugih policijskih službenika koji su tražene provjere i izvršili. Potom su trojica osumnjičenika pribavljene informacije i podatke neovlašteno prosljeđivala ostalim osumnjičenicima te u više navrata svjesno poduzimali aktivnosti u cilju sprječavanja primjene pravodobnih policijskih mjera prema pojedinim osobama, a dijelom i evidentiranim počiniteljima raznih kaznenih djela. Nadalje, trojica osumnjičenika su ostalim osumnjičenicima davala i upute o davanju izjava u službenim policijskim obradama', navodi se u priopćenju USKOK-a.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv trojice osumnjičenika, što je sudac i prihvatio te odredio jednomjesečni zatvor.