Crna kronika JEDNA OSTAJE U PRITVORU

Počela istraga protiv službenica riječke bolnice

  • Autor: Hina
  • 9.4.2009 17:10:17
  • 9.4.2009 17:08:19

Na Županijskome sudu u Rijeci danas je pokrenuta sudska istraga protiv dviju službenica riječke bolnice, od kojih se jedna sumnjiči za kazneno djelo pronevjere, a druga za kazneno djelo nesavjesnog rada u službi, doznaje se od glasnogovornika Županijskoga suda Zorana Sršena

Sud je prihvatio istražni zahjev Općinskoga državnog odvjetništva i prijedlog da se Anamarija Pribanić (1966), osumnjičena za pronevjeru, zadrži u pritvoru mjesec dana zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Sud nije prihvatio prijedlog da se pritvori druga službenica Jasna Kovačević (1961) pa će se ona braniti sa slobode.

Dvije službenice riječkoga Kliničkoga bolničkog centra (KBC) privedene su jučer u istražni centar Županijskoga suda u Rijeci, a nakon ispitivanja zadržane su pritvoru zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Privedene su pošto je policija provela kriminalističku obradu u kojoj je utvrđena sumnja da je Pribanić počinila pronevjeru jer je od 5. rujna 2008. do 1. travnja ove godine kao voditeljica prijamne kancelarije u Klinici za ginekologiju i porodništvo protupravno prisvojila povjereni novac. Dio novca naplaćenoga za medicinske usluge zadržala je za sebe, a novac nije predala u bolničku blagajnu te je, sumnja se, prisvojila najmanje 750.000 kuna.

Također se sumnja da je Kovačević kao voditeljica bolničke blagajne istodobno nesavjesno postupala u službi i da je propustila pregledati zaduživanja i razduživanja blokova uplatnica prijamne kancelarije, što je KBC-u uzrokovalo štetu, pa se sumnjiči za nesavjestan rad.

Policija je 6. travnja počela provjeravati navode iz kaznene prijave koju je tog dana podnio ravnatelj riječkoga KBC-a Herman Haller, a obavijesni razgovori s osobama koje bi mogle dati korisne informacije o nestanku novca iz bolničke blagajne još traju. Haller je podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja jer su ciljanim nadzorom i revizijom rada blagajne i prijamnih kancelarija u toj bolnici utvrđene nepravilnosti i nedostatak novca.

U prijamnoj kancelariji na ulazu u Kliniku za ginekologiju i porodništvo pronađen je veći broj naplaćenih uplatnica, ali novac nije predan ni u blagajnu prijamne kancelarije ni u glavnu blagajnu. Na osnovi pronađenih uplatnica, tada je utvrđeno je da nedostaje 773.265 kuna, naplaćenih od rujna prošle godine do početka travnja ove godine, koje se odnose na participacije, usluge namjernog prekida trudnoće i nazočnost muža na porođaju.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još