RATNI ZLOČIN U LORI

Zbog sudske greške Bajić čeka izlazak na slobodu

Bionic
Reading

Zbog pogreške Županijskog DORH-a i Županijskog suda u Splitu, Miljenko Bajić, koji je zatražio i dobio obnovu sudskog postupka za ratne zločine počinjene nad civilima u vojnom zatvoru Lora, rješenjem Vrhovnog suda od 14. prosinca ove godine očekuje izlazak na privremenu slobodu iz zatvora Lepoglava, piše Slobodna Dalmacija

Miljenko Bajić je prošle godine u rujnu uhićen u obiteljskoj kući u Žeževici, a obnovu postupka zatražio je temeljem prava koje ima jer je u odsutnosti osuđen na šest godina zatvora.

Vrhovni sud RH uvažio je žalbu njegovog branitelja Željka Ostoje koji je uočio da je splitsko Županijsko državno odvjetništvo pogriješilo tražeći nakon uhićenja određivanje pritvora za Bajića, a grešku je potom učinio i Županijski sud u Splitu, koji je odobrio taj pritvor. Naime, Županijski sud, točnije tročlano vijeće Odjela za ratne zločine tog suda, u sastavu Davor Svalina kao predsjednik vijeća te članovi vijeća Marica Šćepanović i Stanko Grbavac, primijenilo je zakon koji se ne može primijeniti, a riječ je o odredbama starog Zakona o kaznenom postupku, ne znajući ili ne želeći znati da se ovaj postupak protiv Bajića vodi po novom Zakonu o kaznenom postupku koji uopće nema normirane termine i kategorije kao što je pritvor, navodi se u Ostojinoj žalbi.

Za Bajića je mogao biti zatražen istražni zatvor zbog mogućnosti bijega, jer je i dosad bježao, kao i zbog težine djela, ali to nitko na Županijskom sudu nije zatražio, nego je iz nebrige ili neupućenosti koristio stare termine koji ni ne postoje u novom zakonu.

'Ovo rješenje Vrhovnog suda u kojem se Županijskom sudu u Splitu nalaže ponavljanje postupka i utvrđivanje nedostataka je došlo na Županijski sud u Splitu 22. prosinca i trebalo je biti taj dan poslano u Lepoglavu faksom da bi moj klijent izišao na slobodu do donošenja novog zakonitog rješenja. No to se nije dogodilo ni do danas, jer su mi sa suda rekli da je to rješenje Vrhovnog suda iz Splita u Lepoglavu otpravljeno poštom. Tek nakon puštanja Bajića iz istražnog zatvora oni mogu odlučiti o novom prijedlogu', kazao je Slobodnoj Dalmaciji Ostoja, koji smatra da je u obzir moguće uzeti jamčevinu, a ne nužno pritvor.