PRESUDA ZA SMRT ALEKSANDRE DALMATIN

Osječkim ginekolozima uvjetne kazne za smrt trudnice

09.04.2009 u 16:29

Bionic
Reading

Zbog smrti 23-godišnje trudnice Aleksandre Dalmatin, koja je umrla 17. ožujka 2004. u Kliničkoj bolnici Osijek, na Općinskom sudu u Osijeku danas je izrečena nepravomoćna presuda zbog nesavjesnog liječenja ginekolozima Ivanu Vlahoviću (54) u trajanju od osam mjeseci zatvora uvjetno tri godine, te Mirjani Rubin (51) i Renati Bećarević (44) od 11 mjeseci zatvora, uvjetno četiri godine

Na današnjem izricanju presude sudac Davor Mitrović istaknuo je kako su medicinski vještaci i eminentni stručnjaci jednoglasno zaključili kako je zbog propusta troje liječnika ginekologa došlo do smrti Aleksandre Dalmatin. Članovi obitelji pokojne Aleksandre, suprug, otac i majka, nakon izrečene presude koju su dočekali u suzama, izjavili su kako su očekivali strožu kaznu.

U obrazloženju presude između ostalog je navedeno da se Aleksandra Dalmatin na Odjel ginekologije javila 15. ožujka, 2004. godine zbog manjeg krvarenja, te da je preminula samo 49 sati nakon pojave komplikacija. Liječnike optužnica tereti da nisu na vrijeme uočili pogoršanje zdravstvenog stanja mlade žena koja je bila u petom mjesecu trudnoće, te da nisu poduzeli odgovarajuće mjere liječenja, među kojima i medicinski inducirani pobačaj.

Tijekom suđenja odvjetnik Milivoj Žugić, branitelj dr. Ivana Vlahovića, istaknuo je kako se ne može odgovarati za nesavjesno liječenje ako ono nije bilo dopušteno, istaknuvši kako pacijentica nije dala pisani pristanak za abortus. Suprug pokojne Aleksandre, Saša Dalmatin u svom je svjedočenju izjavio kako je odmah po dolasku u bolnicu pristao na taj zahvat, a da supruga nije odbijala abortus, nego da je neprestano plakala i bila u šoku. Tvrdio je kako ni njemu, ni pokojnoj supruzi nije nuđen na potpis nikakav dokument kojim bi odbili liječničku intervenciju.