ZA SILOVANJE

BiH će Paravinji presuditi tajno

22.12.2011 u 14:07

Bionic
Reading

Pred okružnim sudom u Istočnom Sarajevu u četvrtak je održano ročište u postupku koji se vodi protiv Dragana Paravinje po optužbi za pokušaj silovanja, na kojemu su zastupnici optužbe i obrane tražili preinačenje prvostupanjske presude kojom je on osuđen na dvije godine i deset mjeseci zatvora

Sud je donošenje presude najavio 'u zakonskom roku', a Hini je u ovom sudu potvrđeno kako bi se to trebalo dogoditi za dva tjedna.

'Rok za donošenje presude u ovakvim je slučajevima petnaest dana', kazala je Hini tajnica suda Branka Ćerić

Pojasnila je kako neće biti javnog izricanja presude, nego će ona zainteresiranim stranama biti dostavljena u pisanom obliku.

Dragan Paravinja
se na ročištu ponovno pojavio pod jakim mjerama osiguranja u pratnji pripadnika posebne postrojbe pravosudne policije Republike Srpske, ležerno odjeven i s dužom kosom nego što ju je imao proteklog ljeta kada je uhićen u BiH.

Ponovo ga je zastupala odvjetnica Milana Borovčanin Bulić, koja ga je po službenoj dužnosti branila i tijekom prvostupanjskog postupka pred Osnovnim sudom na Sokolcu koji ga je osudio u srpnju ove godine.

Borovčanin Bulić je zatražila da drugostupanjski sud poništi presudu sokolačkog suda i Paravinju oslobodi krivnje.

Ustvrdila je kako državno odvjetništvo nije dokazalo navode iz optužnice, koja Paravinju tereti za silovanje jedne žene počinjeno na području Jahorine 2002. godine, kao i da je tijekom prvostupanjskog suđenja navodno došlo do bitnog kršenja odredbi zakona o kaznenom postupku.

Predstavnica državnog odvjetništva u Istočnom Sarajevu Zorica Đurđević od suda je zatražila da se Paravinji izrekne stroža zatvorska kazna od prvostupanjske, upozoravajući kako je on zbog silovanja osuđen i u Srbiji pa je očigledno kako je sklon ponavljanju kaznenih djela.

'Paravinja je višestruki povratnik u vršenju ovog kaznenog djela i zbog toga mu sud treba izreći strožu kaznu', kazala je Đurđević.

Sam Paravinja je pak pred sudom izjavio kako je presuda iz Srbije 'iskonstruirana', ponavljajući kako nikoga nije silovao.

S obzirom da će presuda u drugostupanjskom postupku biti donesena u pisanom obliku, sud u Istočnom Sarajevu nije izrijekom tražio da Paravinja ostane u tamošnjem pritvoru do okončanja postupka pa nema zapreka da, zatraži li to hrvatsko ministarstvo pravosuđa, on bude vraćen u Hrvatsku gdje je optužen za ubojstvo Antonije Bilić iz Drniša.

Pomoćnik ministra pravosuđa BiH Nikola Sladoje ranije je pojasnio Hini kako se ponovno izručenje Paravinje Hrvatskoj smatra prioritetnim radi dovršenja kaznenog postupka koji je ondje pokrenut te da Hrvatska može preuzeti i obvezu provedbe moguće pravomoćne kazne na koju bi on mogao biti osuđen u BiH.