PREUZIMANJE PODRAVKE

Na suđenju za Spice svjedočio Majdančić

19.12.2011 u 17:23

Bionic
Reading

Suđenje bivšem potpredsjedniku vlade Damiru Polančecu i ostalima u slučaju Spice danas je nastavljeno svjedočenjem bivšeg predsjednika uprave Podravke Zvonimira Majdančića koji je sredinom studenog trebao biti ispitan kao prvi USKOK-ov svjedok u ovom slučaju

Majdančić je, među ostalim, govorio o tzv. opcijskom ugovoru između Podravke i varaždinske Fime po kojem Podravka stječe pravo kupnje vlastitih dionica, a za koje je ranije Fimi jamčila depozitom u Vaba banci. Kazao je da je o tom ugovoru bilo riječi na godišnjoj skupštini 2008., kao i da se spominje u revizorskom nalazu za godinu ranije.

Po riječima Polančecovog odvjetnika Ante Nobila, svjedočenje dokazuje da su za opcijski ugovor znali članovi Podravkine skupštine, odnosno da ih uprava nije tajila. Optužene u aferi Spice tereti se da su Podravkinim novcem pokušali preuzeti vlasništvo nad tom tvrtkom, a oni na optužbe odgovaraju da su branili tvrtku od neprijateljskog preuzimanja.

Za nezakonitosti kojima je Podravka navodno oštećena za 400 milijuna kuna uz Polančeca USKOK tereti bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, bivše čelnike koprivničke tvrtke Darka Marinca, Zdravka Šestaka, Josipa Pavlovića i Sašu Romca, vlasnika i direktora splitske tvrtke SMS Srđana Mladinića, suvlasnika varaždinske Fima Grupe Milana Horvata te odvjetnika Zorana Markovića.

Osim za udruživanje zbog počinjenja kaznenih djela, optuženi se terete za zloporabe položaja i ovlasti, pomaganja i poticanja na te zloporabe te protuzakonito posredovanje. Suđenje se nastavlja sutra kada bi trebao svjedočiti bivši član nadzornog odbora Podravke Damir Felak.