GENERAL LUCIĆ SVJEDOČIO

'Vojska nije imala potrebu skrivati nešto na Kornatu'

13.12.2011 u 12:59

Bionic
Reading

Na suđenju bivšem šibenskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici za kornatsku tragediju u kojoj je živote izgubilo 12 vatrogasaca, bivši načelnik stožera HV-a Josip Lucić rekao je da u helikopteru nije bilo nijedno ubojito sredstvo ni fosfor i nema šanse da se to prevozilo. Dodao je da na Kornatu od 1991. godine nije bilo borbenih djelovanja vojske ni vojnih vježbi

General Josip Lucić, koji je za tragediju čuo od generala Stojkovića, kazao je: 'Prva informacija bila je da uz vatrogasce možda ima stradalih civila i turista. U pretrazi terena angažirane su i vojne osobe jer je trebalo pretražiti cijeli otok zbog mogućeg većeg broja stradalih, i to je bila jedina zadaća vojske. Vojska nije imala potrebu skrivati nešto i nije bilo nikakve zlouporabe vojske na Kornatu.' Nije mu poznato, istaknuo je, da su na prostoru Kornata pronađeni bilo kakvi vojni projektili.

Na upit obitelji stradalih što je vojska radila na Kornatu kobnog dana od 15 do 18 sati, Josip Lucić rekao je da nema spoznaje o tome. Iz obitelji stradalih vatrogasca prigovorili su da, iako su predali zahtjeve, ne mogu doći do niza osoba iz MORH-a koje bi mogle svjedočiti o kornatskoj tragediji, a general Lucić odgovorio je da nikome nije zabranio davanje iskaza.

Na današnjem nastavku suđenja svjedočio je i Mladen Plavčić iz šibenske pomorske policije i policajac Berislav Kutija. Plavčić je govorio o noćnoj potrazi za nestalim vatrogascem koji je pronađen stotinjak metara dalje od ostalih stradalih vatrogasaca.

'Svi stradali vatrogasci bili su u istom zgrčenom položaju i molim vas da o tome ne govorim jer mi je to jako stresno', rekao je Mladen Plavčić.

Policajac Berislav Kutija dobio je dojavu oko 16.30 sati kobnog dana da brodom zbog gašenja požara krene na Kornat, a da ima stradalih dojavljeno mu je oko 19.15 sati.

'Kad smo došli na Kornat, ukrcali smo četvoricu stradalih vatrogasaca. Bili su izgoreni. Visjeli su im komadi kože, a jedan od ozlijeđenih vatrogasaca rekao mi je da ima najmanje pet mrtvih', svjedočio je Kutija, dodajući da nikako nije uspijevao dobiti informaciju tko koordinira akcijom spašavanja.