NASILJE NAD ŽENAMA

Supruginom glavom razbio vrata, pola godine iza rešetaka

12.12.2011 u 16:17

Bionic
Reading

Zbog namjere da teško tjelesno ozlijedi suprugu koja je zadobila ipak samo lakšu tjelesnu povredu, varaždinski Županijski sud osudio je na šest mjeseci zatvora Vladimira Martineza, nezaposlenog nositelja spomenice Domovinskog rata 1991. godine

Tijekom svađe, koja je izbila u obiteljskoj kući u međimurskom mjestu nedaleko od Varaždina 20. lipnja ove godine oko 22 sata, okrivljenik je uhvatio suprugu za glavu te zatim njezinom glavom udario u staklo na ulaznim vratima tako da se ono razbilo. Tom prilikom supruga je zadobila reznu ranu lijeve strane lica između uške i vanjskog dijela oka duljine pet centimetara.

Prilikom pregleda u ambulanti, kao i prema navodima svjedokinje do koje je najprije dotrčala, oštećenica je navela da je ozljedu zadobila prilikom napadnuta od strane supruga koji joj je 'gurnuo glavu kroz prozor'. Takav način nastanka ozljede lica vjerojatnim je potvrdio i sudsko–medicinski vještak, a prilikom očevida na kući u kojoj zajedno stanuju optuženik i oštećenica zatečeno je razbijeno staklo na ulaznim vratima.

Iako je ranu vještak okarakterizirao ozljedom lake naravi, sudsko-medicinski vještak upozorio je da je oštećenica na takav način mogla zadobiti i tešku tjelesnu ozljedu, primjerice prerezivanjem žile i živaca na vratu, prerezivanjem ličnog živca na licu ili pak ozljedom oka. Ipak, te su teže ozljede nasreću izostale stjecajem okolnosti.

Stoga je Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu podiglo najprije optužnicu zbog pokušaja ubojstva, ali je na posljednjem ročištu tužitelj izmijenio optužbu te optuženika počeo teretiti zbog kaznenog djela nanošenja teške tjelesne ozljede u pokušaju. Nakon toga optuženik je izjavio da se smatra krivim te se suglasio i s kaznenom sankcijom koju je predložio tužitelj.

Upravo je njegovo priznanje sud uzeo kao olakotnu okolnost prilikom izricanja šestomjesečne zatvorske kazne optuženiku, dok je kao otegnutu uzeo u obzir to što je dva puta pravomoćno osuđivan. Tako je prošlogodišnjom presudom Općinskog suda u Varaždinu uvjetno na godinu dana osuđen na devet mjeseci zatvora zbog kaznenog djela zapuštanja i zlostavljanja djeteta ili maloljetne osobe.