KRENULA FIMI MEDIA

Optužnica protiv Sanadera i HDZ-a najveća u povijesti!

10.12.2011 u 15:06

Bionic
Reading

Istraga u aferi Fimi media stigla je do svoga kraja, a optužnica s rekordnim brojem stranica dostavljena je oko 14.30 na Županijski sud u Zagrebu!

Nakon više od godinu i pol dana istraživanja, najveća USKOK-ova korupcijska afera u zemlji zaključena je optužnicom protiv 11 osoba, od čega su četiri pravne osobe, a sedam je fizičkih. Kako doznajemo, optužnica ima 570 stranica, a i sudski spis ima preko 60 tisuća stranica, i to Fimi mediju čini najopsežnijim postupkom u povijesti hrvatskog pravosuđa! Inače, najavljivana je optužnica protiv 19 osoba, ali su u USKOK-u odlučili podijeliti slučaj na dva dijela te poručuju da nitko neće biti pošteđen.

Time je HDZ službeno postao prva optužena politička stranka u Hrvatskoj. Kako se HDZ odmah nakon izgubljenih izbora rastao s odvjetnikom Vladimirom Gredeljem, već im danas treba novi branitelj. Stoga je Gredelj poručio da će još nakratko ostati odvjetnik HDZ-u.

'USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv Ive Sanadera, Mladena Barišića, Ratka Mačeka, Branke Pavošević, Nevenke Jurak, Anite Lončar, Bojana Dimića, Hrvatske demokratske zajednice i trgovačkih društava Fimi media, Ani-Lon i Onida zbog kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti te zlouporabe položaja i ovlasti u pomaganju', navodi se u priopćenju na službenoj stranici USKOK-a.

OŠTETILI DRŽAVU ZA VIŠE OD 64 MILIJUNA KUNA?

Svi su oni od danas korak do toga da postanu optuženici koje se tereti da su oštetili državni proračun za više od 64 milijuna kuna. To će, naime, potvrditi tek optužno vijeće koje odlučuje je li USKOK-ova optužnica utemeljena.

Optužnicom se prvookrivljenog Sanadera tereti za prikrivanje prihoda i pribavljanje nelegalnih sredstava. U optužnici stoji da je od kraja 2003. do 2. srpnja 2009, u namjeri pribavljanja nelegalnih sredstava za financiranje okrivljene Hrvatske demokratske zajednice, te stjecanja koristi za sebe, druge osobe i okrivljenu Hrvatsku demokratsku zajednicu, u zajedničko djelovanje povezao drugookrivljenika Mladena Barišića, rizničara HDZ-a, trećeokrivljenika Ratka Mačeka, koji je do početka 2008. godine obnašao funkciju glasnogovornika Vlade RH i šefa izbornih stožera HDZ-a, četvrtookrivljenicu Branku Pavošević, šeficu računovodstva HDZ-a i tajnicu za financije, a od 2004. godine, na prijedlog drugookrivljenika Mladena Barišića, i petookrivljenicu Nevenku Jurak, direktoricu okrivljenog društva Fimi media. Potom je petookrivljenica Nevenka Jurak u realizaciji plana grupe, te izvlačenja novca iz okrivljenog društva Fimi media, angažirala šestookrivljenicu Anitu Lončar-Papeš, odgovornu osobu okrivljenog društva Ani-Lon i sedmookrivljenika Bojana Dimića, odgovornu osobu okrivljenog društva Onida'.

USKOK ipak traži novi zatvor za Sanadera

Premda je Ustavni sud poništio odluku Županijskog suda u Zagrebu o istražnom zatvoru za Ivu Sanadera, USKOK uz optužnicu ipak koristi sve mogućnosti i traži novo određivanje istražnog zatvora, i to samo za Sanadera.

Ročište optužnog vijeća Županijskog suda, koje će odlučiti o Sanaderovom zatvaranju, zakazano je za subotu u 10 sati ujutro.

Njegovi odvjetnici tvrde da USKOK za to nema osnove i da ga sud na osnovi odluke Ustavnog suda mora pustiti do ponedjeljka u 7.00.

USKOK navodi da je Sanader, osobno i uz posredovanje Barišića, koji je postupao po njegovim nalozima, u neposrednim kontaktima i posebno na sastanku održanom 4. travnja 2007. u Vladi s predstavnicima trgovačkih društava i javnih institucija tražio od čelnika pojedinih državnih tijela i državnih tvrtki da poslove nabave pojedinih roba i usluga, bez obzira na odredbe Zakona o javnoj nabavi i stvarne potrebe, ugovaraju s okrivljenim trgovačkim društvom Fimi media, što su ovi i prihvatili.

Pri tome je Sanader, prema optužnici, s Nevenkom Jurak dogovorio da će dio novca koji će okrivljena Fimi media ostvariti iz tako unaprijed dogovorenih i dobivenih poslova, uz pomoć drugih okrivljenika izvlačiti i predavati Barišiću, koji će potom taj novac predavati osobno Sanaderu i osobama prema njegovom nalogu. Dio novca se, po nalogu Sanadera, trebalo isplatiti u korist okrivljenog HDZ-a.

Sanader se također tereti da je s Barišićem i Mačekom u ime HDZ-a od većeg broja fizičkih i pravnih osoba skupljao donacije za financiranje stranke. 'Tako prikupljena sredstva, u ukupnom iznosu od najmanje 15.335.800 kuna, Branka Pavošević, po osobnom nalogu Sanadera ili posredno preko Mačeka, nije iskazala u poslovnim knjigama HDZ-a', stoji u USKOK-ovom obrazloženju.

Protiv Mladinea, Beuka i direktora HAC-a slijedi posebna optužnica!

'Protiv odgovornih i službenih osoba državnih tijela, predsjednika uprava i odgovornih osoba trgovačkih društava u isključivom ili većinskom vlasništvu države, te državnih institucija u kojima Vlada RH imenuje upravljačku strukturu, bit će pokrenuti posebni postupci zbog počinjenih zlouporaba u poslovanju s okrivljenim društvom Fimi media', stoji u USKOK-ovoj optužnici.

Također po nalogu Sanadera, Pavošević je neevidentiranim novcem HDZ-a plaćala troškove stranke i isplaćivala novac u korist pojedinih osoba ili tvrtki. 'Znatna plaćanja nekim pravnim i fizičkim osobama iz 'crnog fonda' okrivljenog HDZ-a, po nalogu Sanadera, obavljali su Barišić i Maček.'

'Na opisani način Sanader i HDZ pribavili su imovinsku korist u ukupnom iznosu od najmanje 46.609.564,62 kune, od čega Sanader najmanje 15.000.000,00 kuna, a okrivljeni HDZ najmanje 31.609.564,62 kune', stoji u optužnici.

Nevenka Jurak se tereti da je 'zaradila' najmanje 2.556.000,00 kuna, Anita Papeš-Lončar 2.001.522,24 kuna i Bojan Dimić 1.800.416,39 kuna. Okrivljeno trgovačko društvo Fimi media pribavilo je imovinsku korist u iznosu od 11.897.223,23 kune, a okrivljeno društvo Ani-Lon u iznosu od 5.891,60 kuna.

OPTUŽNICA STIGLA U ZADNJI TREN?

USKOK je sa svoje crne liste u srijedu izbacio HDZ-ovog Ivana Jarnjaka protiv kojeg nisu imali dovoljno dokaza da bi ga nastavili sumnjičiti.Ipak, nakon što je iznio svoju obranu, USKOK je ocijenio da je Jarnjak vrlo važan svjedok, čija priča očito podupire optužbe.

Inače, zakonski rok trajanja svake USKOK-ove istrage je godinu i pol dana uz mogućnosti produženja oko dva mjeseca. Kako nije poznat točan datum otvaranja istrage, nije moguće niti ocijeniti je li optužnica stigla u zadnji tren, ali po svemu sudeći zaista je tako. Ako samo uzmemo u obzir da je afera u medije izašla svjedočenjem i javnim istupom Damira Mihanovića u siječnju 2010. godine, priča o Fimi mediji u javnosti ne prestaje već gotovo dvije godine.

Ako, dakle, USKOK-ovu optužnicu potvrdi i optužno vijeće Županijskog suda, suđenje u aferi Fimi media moglo bi početi već za oko mjesec dana. Uz afere Spice, Hypo i INA-MOL, Offside i druge, Županijski sud očito će imati problem sa slobodnim sudnicama koje mogu primiti 19 optuženika, njihove odvjetnike i iznimno zainteresiranu javnost.