Crna kronika AKCIJA INDEKS

11 optuženih priznalo korupciju na Prometnom fakultetu

Ukupno 11 optuženika, koji su na početku drugog suđenja pokrenutog nakon akcije Indeks priznali krivnju za 'kupoprodaju' ispita na Fakultetu prometnih znanosti, svoje će obrane iznijeti 21. travnja, a tužiteljstvo očekuje da će tijekom postupka još neki optuženici priznati nedjela koja im se stavljaju na teret

ZAGREB - Na optuženičkoj klupi u jednom od najvećih suđenja po broju optuženih u povijesti hrvatskog pravosuđa danas se našlo čak 10 sveučilišnih profesora i devetero studenata te 11 posrednika, preko kojih se, po tvrdnjama tužiteljstva, za naknadu od 200 do 700 eura dogovarao prolaz na ispitima.

Među optuženima su i zaposlenica studentske referade te članovi obitelji nekoliko studenata, a zbog nedolaska na ročište sudsko je vijeće izdvojilo postupak za Damira Mušana kojemu će se suditi naknadno.

Nakon čitanja USKOK-ove optužnice, koja ih tereti za udruživanje za počinjenje kaznenih djela, davanje i primanje mita, protuzakonito posredovanje, zloporabu položaja i ovlasti te poticanje na te zloporabe, krivnju je priznalo devet optuženih. No, naknadno je to učinio i policajac Mladen Knezović, dok je još jedan optuženik priznao dvije od ukupno četiri točke optužnice za koje se tereti.

Kao i u prvom suđenju za korupciju na Prometnom fakultetu prvi na popisu optuženih je bivši prodekan Dragan Badanjak, a uz njega su se u oba slučaja našli i posrednici Mladen Budor i Josip Djaković.

Po USKOK-ovim tvrdnjama, skupina posrednika udružila se 2007. i 2008. kako bi veći broj studenata povezali s profesorima i dogovorili "kupoprodaju" ispita. Od studenata su uzimali indekse i novac, a dio mita zadržali su za sebe kao posredničku proviziju.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još