VALENTIĆ U SLUČAJU SELOTEJP

'Policija mi je napakirala odvođenje srpskih civila'

07.04.2009 u 11:50

Bionic
Reading

Šestooptuženi u slučaju Selotejp, Tihomir Valentić, odbacio je u svojoj obrani optužbe tužiteljstva da je kao pripadnik Samostalne uskočke satnije (SUS) sudjelovao u nezakonitim uhićenjima i odvođenjima srpskih civila na pogubljenja na obalu Drave u Osijeku 1991. te ustvrdio da mu je cijeli slučaj 'policija napakirala'

Valentić je pred sudskim vijećem zagrebačkog Županijskog suda odbacio optužbe tužiteljstva da je s pripadnicima SUS-a, od kojih su neki zajedno s njim i optužbeni, sudjelovao u nezakonitom uhićenju trojice srpskih civila - Branka Lovrića, Alije Šabanovića i Radoslava Ratkovića i likvidaciji na obali Drave.

Optuženi Valentić tvrdi da je u vrijeme tih zločina bio na prvoj crti bojišnice u sastavu Vojne policije, a da je u SUS ušao tek krajem siječnja 1992. Rekao je da tri žrtve koje mu se stavljaju na teret nije ni poznavao. 'U cijelosti odbacujem optužbe. Nisam mogao u isto vrijeme biti na prvoj crti bojišnice i u Osijeku', rekao je i dodao da mu je kao dragovoljcu Domovinskog rata žao zbog svega što se dogodilo i što je bacilo ljagu na Hrvatsku vojsku. 'Nisam došao u vojsku raditi zlodjela koja ne priliče normalnom čovjeku', rekao je Valentić.

Odbacio je tvrdnje zaštićenog svjedoka pseudonima 'Drava' da je sudjelovao u premlaćivanju jednog srpskog civila. Valentić smatra da je za optužbe protiv njega kriva osječka policija koja mu je sve 'napakirala'. Tvrdi da mu je, dok je bio u zatvoru, isto preko supruge i jednog pravosudnog policajca poručio i jedan od policajaca koji je radio na istrazi ubojstava civila u Osijeku 1991 godine.

'On je načelniku osječke policije, Vladimiru Faberu, osobno rekao da ja nemam nikakve veze sa zločinima, ali Faber nije prihvatio te njegove riječi', kazao je Valentić. 'Napakirano mi je od strane policije i ne znam koga', rekao je i dodao da je, prema optužnici, trebao ubiti i svoju suprugu, jer je pravoslavne vjere.

Optuženi nije znao objasniti kako to da u podacima i dokumentima, koje je sud dobio od Hrvatske vojske i pronašao kod drugooptuženog bivšeg zapovjednika SUS-a Ivice Krnjaka, stoji da je on u tu postrojbu ušao 8. srpnja 1991, a ne krajem siječnja 1992, kao što on tvrdi. On sam sudu je još ranije priložio potvrde prema kojima je od srpnja do sredine studenoga 1991. bio u trećoj gardijskoj brigadi, a nakon toga, do kraja siječnja 1992. u Vojnoj policiji.

'Otac sam troje djece i uvjeren sam da su i žrtve imale djecu i zato mi ne bi bilo prilično da kao otac počinim takva zlodjela', kazao je Valentić. Nakon njega, svoju obranu bi danas trebao predstaviti i optuženi Zdravko Dragić, kojeg se, uz nezakonita uhićenja i odvođenja srpskih civila, tereti da je osobno pucao u Radoslava Ratkovića, jedinog preživjeloga s pogubljenja na obali Drave.