AKCIJA FILTER 11

Čamcima prošvercali 128.000 kutija cigareta

05.12.2011 u 18:06

Bionic
Reading

U akciji Filter 11 pretraženo je 28 stanova i 26 automobila, a zaplijenjeno je više od 15.000 kutija cigareta. Oduzeta su, među ostalim, i dva automobila te sedam tisuća eura

Čak 128.000 kutija cigareta prošvercala je organizirana šestorka čamcima preko Save iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku u posljednjih pola godine.

'Robu' su dvojica državljana BiH te četiri Slavonca prevozila pod okriljem noći ili u ranu zoru. Cijela je priča počela 12. travnja, a 'pali' su 1. prosinca, kada je provedeno završno kriminalističko istraživanje nad čak 20 osoba. Operativna akcija hvatanja švercera cigaretama nazvana je Filter 11.

– Šest osoba udružilo se u kriminalnu skupinu i počinilo 18 kaznenih djela izbjegavanja carinskog nadzora. Podijelili su među sobom poslove, od prebacivanja i skladištenja do preprodaje. Protiv njih je podnesena kaznena prijava USKOK-u – izvijestio je Josip Ribičić, načelnik Odjela organiziranog kriminaliteta PU osječko-baranjske. Četiri su osobe predane u pritvorsku jedinicu. Pet osoba prijavljeno je, pak, i zbog sumnje u preprodaju cigareta na osječkoj tržnici te po punktovima u Osijeku i Valpovštini.

– Pogrešna je percepcija javnosti o maloj štetnosti ovakvih djela za državni proračun jer su ga osumnjičenici u šest mjeseci oštetili za gotovo 2,5 milijuna kuna – istaknuo je Ribičić. Nekolicina počinitelja od ranije je poznata policiji zbog istih kaznenih djela. U akciji Filter 11 pretraženo je 28 stanova i 26 automobila, a zaplijenjeno je više od 15.000 kutija cigareta. Oduzeta su, među ostalim, i dva automobila te sedam tisuća eura.