VLASNIK PROPALE ŠTEDIONICE

Gazda Jezda uhićen u Nizozemskoj

07.04.2009 u 09:21

Bionic
Reading

Jezdimir Vasiljević, poznatiji kao Gazda Jezda, vlasnik propale štedionice Jugoskandik za kojim je Srbija izdala tjeralicu 2006. godine, uhićen je u Nizozemskoj, saznaje beogradski Blic

BEOGRAD - O Vasiljevićevu uhićenju obaviješteno je srbijansko pravosuđe, koje će pokrenuti postupak za njegovo izručenje, kaže izvor Blica.

Gazda Jezda je sa suradnicima iz Jugoskandika - Ljubivojem Šundićem, Draganom Antonijevićem i odvjetnikom Stevanom Protićem - optužen za zlouporabu položaja, prijevaru i utaju. U istom slučaju optužen je i Milorad Vukotić, bankar iz Crne Gore, dok je protiv Milana Bulatovića, Vasiljevićeva suradnika postupak razdvojen.

Optužnica ih tereti da su pronevjerili oko 29 milijuna eura i oštetili štediše za 190 milijuna njemačkih maraka. Vasiljević se konkretno tereti da je za sebe prisvojio 58 milijuna maraka.

Optužnica je podignuta u lipnju 2001, u vrijeme kada je Vasiljević bio u pritvoru. On je u veljači iste godine uhićen na beogradskom aerodromu, po povratku u Srbiju, iz koje je pobjegao 1993. kada je propao Jugoskandik.

U pritvoru se Gazda Jezda zadržao do 22. listopada iste godine, kada je doneseno rješenje o prihvaćanju jamstva za puštanje na slobodu. Riječ je o kući od 524 četvornih metara u elitnom beogradskom naselju Dedinje, procijenjenoj na milijun maraka.

Jezdimir Vasiljević je po izlasku iz pritvora 2001. tvrdio da 1993. iz Srbije nije pobjegao zbog duga prema štedišama, već zbog 'umiješanosti u pokušaj vojnog puča protiv Slobodana Miloševića'. Tvrdio je i da je u Srbiji čak četiri puta bio na meti ubojica, kao i da su mu pokojni Branislav Dugi Lainović i Žorž Stanković oteli djecu.

Suđenje je započelo u travnju 2004, ali se Vasiljević nije odazivao na ročišta opravdavajući se navodnim zdravstvenim problemima. U travnju 2006, sudac Bojan Mišić odredio mu je pritvor i raspisao tjeralicu.

Nekoliko dana prije toga, Gazda Jezdi se u Srbiji izgubio svaki trag. Pričalo se da je pobjegao u Ekvador s tadašnjom suprugom Sarom, koja je porijeklom iz Južne Amerike.