SLUČAJ MAŠKARIN

Suđenje kirurgu Popoviću odgođeno zbog vještaka

06.04.2009 u 16:33

Bionic
Reading

Nastavak suđenja riječkome kirurgu Branku Popoviću za kažnjivo djelo protiv zdravlja ljudi i nesavjesno obavljanje operativnog zahvata nad Miroslavom Maškarinom, zbog čega je pacijentu teško oštećeno zdravlje te amputirana noga, danas je na Općinskome sudu u Rijeci odgođen na neodređeno vrijeme

Sutkinja Sandra Vučković odgodila je nastavak rasprave kako bi se provjerilo i odlučilo može li jedan član skupine liječnika vještaka, koja je obavila vještačenje u tom predmetu, sudjelovati u daljnjem postupku, doznaje se od glasnogovornice Općinskoga suda Sandre Juranović.

Naime, Popovićev branitelj Milenko Škrlec danas je zatražio da Sud provjeri ima li razloga za izuzeće vještaka Vuka Borčića s obzirom na napise u nekim dnevnim novinama po kojima se protiv njega vodio kazneni postupak vezan uz posao. Branitelj je također predložio da se - ako se utvrdi da su te informacije točne - cijelo već obavljeno vještačenje izuzme, rekla je Juranović.

Na suđenju kirurgu Branku Popoviću potkraj veljače ove godine svjedočilo je sedmero liječnika vještaka, a svi su utvrdili da je prilikom operacije počinjena liječnička pogreška te da nije bila riječ o medicinskoj komplikaciji. Liječnici vještaci utvrdili su da je riječ o pogrešci jer kirurg 'nije postupao s posebnom pažnjom pri provedbi laparoskopske metode uklanjanja upaljenog crvuljka iz trbušne šupljine'.

Po optužnici, Popović je u srpnju 2006. tijekom laparoskopske operacije odstranjivanja slijepog crijeva u riječkome Kliničkome bolničkom centru Miroslavu Maškarinu oštetio trbušnu aortu pa mu je zbog obilna krvarenja i oštećena tkiva amputirana noga.