Crna kronika HAŠKI SUD - HRVATSKA

Obrana Gotovine traži obustavu suđenja Ivanoviću

Obrana generala Ante Gotovine zatražila je od raspravnog vijeća Haškog suda da Hrvatskoj, državnom odvjetniku i sudu u Hrvatskoj naloži obustavu postupka protiv istražitelja Gotovinine obrane Marina Ivanovića kao i bilo kojeg svjedoka koji osigurava dokaze obrani, navodi se u podnesku obrane dostupnu u novoj bazi podataka Haškog suda otvorenoj za javnost u ponedjeljak

ZAGREB - "Sposobnost obrane da ispuni svoje obveze na temelju Statuta, Pravila o postupku i dokazima i odvjetničkog kodeksa izravno je ugrožena postupcima hrvatskih vlasti", navodi se u podnesku Luke Mišetića od 31. ožujka, u kojem se tvrdi da hrvatske vlasti time ometaju rad Gotovinine obrane.

Osim obustave postupka u Hrvatskoj protiv Ivanovića traži se obustava postupka i protiv svjedoka Jurice Šare koji je, po Gotovininoj obrani, optužen u Hrvatskoj samo zbog toga što je e-mailom poslao dokument obrani.

Obrana se u naknadnu podnesku od 2. travnja pozvala na sličan slučaj sa Suda za Ruandu u kojem je pomoćnik glavnog tajnika UN-a za pravna pitanja Larry Johnson, tvrdi obrana, dao tumačenje da istražitelji obrane imaju imunitet.

Na zagrebačkom Općinskom sudu potkraj siječnja započelo je suđenje Ivanoviću zbog optužaba da je prikrio ili uništio arhivsku građu, odnosno dokumente koje je dobio od Ante Karduma, zapovjednika jedne od topničkih skupina u "Oluji".


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još