MUP ĆE NASTAVITI PROGON

Pljuska Karamarku: Ustavni sud oslobodio Boljkovca!

Bionic
Reading

Ustavni sud poništio je odluku o pritvoru te provođenju istrage protiv Josipa Boljkovca koji je uhićen zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad civilima 1945. godine. Boljkovac je nešto prije 19 sati pušten iz zatvorske bolnice

Podsjetimo, prije nekoliko dana izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo je žalbu Boljkovčevog odvjetnika Ante Nobila koji se žalio na rješenje o pritvoru te rješenje o provođenju istrage.

Vijeće je žalbu, piše Jutarnji list, odbilo jer je ustanovilo da postoji osnovana sumnja da je Josip Boljkovac počinio djelo za koje je optužen. Također je navedeno da se postupak protiv njega treba voditi po starom Zakonu o kaznenom postupku s obzirom na to da je istraga protiv njega vođena od 2003. godine.

Međutim takvu odluku Županijskog suda poništio je Ustavni sud. 'Poštujući pravne standarde koje izgrađuje Europski sud u svojoj praksi, pritvor podnositelja ustavne tužbe, u okolnostima konkretnog slučaja, mora se smatrati 'nezakonitim' jer nije određen 'u skladu s postupkom propisanim zakonom'. Stoga postoji ustavna i konvencijska obveza Ustavnog suda da rješenje o pritvoru podnositelja ukine te ustavna i konvencijska obveza na strani nadležnog tijela da podnositelja ustavne tužbe odmah oslobodi. Osobite okolnosti ovog slučaja... nalažu po naravi stvari da se iz pravnog poretka ukine i rješenje o provođenju istrage protiv podnositelja ustavne tužbe... Riječ je o sudskom aktu u kojem je istodobno određeno i provođenje istrage i pritvor' stoji u odluci Ustavnog suda.

Njegov odvjetnik Anto Nobilo izjavio je Hini da je Ustavni sud ukinuo odluke Županijskog suda, uvažeći argumente iz njihove ustavne tužbe da su odluke o istrazi i pritvoru donijela nenadležna tijela.

'Očekujemo da odluka Ustavnog suda bude i službeno dostavljena u zatvor u Remetincu nakon čega će Boljkovac moći slobodno izaći iz Bolnice za osobe lišene slobode i otići kući u Vukovu Goricu', kazao je Nobilo

Pojasnio je da je Ustavni sud uvažio argumente iz ustavne tužbe da se kazneni progon bivšeg šefa karlovačke Ozne i prvog hrvatskog ministra unutarnjih poslova trebalo voditi po odredbama novog umjesto starog Zakona o kaznenom postupku (ZKP).

'To znači da je odluku o pritvoru trebao donijeti sudac istrage, a ne istražni sudac i da je istragu trebalo voditi državno odvjetništvo, a ne sud', kazao je Nobilo

Dodao je da uvažavanje njihovih argumenata na najvišoj pravosudnoj instanci znači da je Boljkovac gotovo mjesec dana bio nezakonito lišen slobode. No, prije konzultacija sa svojim branjenikom nije želio reći hoće li zbog toga protiv države pokrenuti spor za naknadu štete.

U prihvaćenoj ustavnoj tužbi stajalo je, među ostalim, da je slučaj trebalo voditi po novom ZKP-u jer prije njegova stupanja na snagu protiv Boljkovca nije pokrenut nikakav kazneni postupak, već su se vodile istražne radnje protiv 'nepoznatog počinitelja'.

'Primjenom starog zakona Boljkovac je stavljen u neravnopravan odnos sa svim ostalim građanima, a rješenjima o pokretanju istrage i određivanju pritvora povrijeđeno mu je ustavno načelo vladavine prava', tvrdi Boljkovčev odvjetnik.

Nešto prije 19 sati Boljkovac je u pratnji svog odvjetnika Ante Nobila izašao iz zatvorske bolnice, a u prvoj izjavi novinarima kazao je da je pravda pobijedila.

'U laži su kratke noge! Karamarko je imao planove da dobije veći broj birača. Ja nemam ništa osobno protiv njega, ali ovo mu neće koristiti. Ja sam vjerovao u pravdu', kazao je, kako prenosi Nova TV, Boljkovac po izlasku na slobodu.

Kako pak javlja HRT, Nobilo je novinarima po izlasku Boljkovca na slobodu kazao 'da je sam proveo istragu i našao osobu koja je počinila zločin koji se stavlja na teret njegovu klijentu'. Kaže da će sve dokaze koje je prikupio sutra predati državnom odvjetniku Mladenu Bajiću

Podsjetimo, Boljkovac je 2. studenoga uhićen zbog sumnje da je kao šef karlovačke Ozne zapovjedno odgovoran za likvidaciju 21 civila u svibnju 1945. na lokaciji Vidanka-Curak.

MUP: NE ODUSTAJEMO OD PROGONA BOLJKOVCA

Po izlasku Boljkovca iz pritvora, njegvo odvjetnik Anto Nobilo kazao je i kako je 'cijeli spektakl oko pokretanja postupka i uhićenja zapravio bio dio Karamarkove predizborne kampanje'. Zbog toga se priopćenjem oglasio i MUP.

Netočne su tvrdnje da su u predmetu protiv Josipa Boljkovca primijenjene odredbe 'starog' Zakona o kaznenom postupku zato što je to odgovaralo ministru unutarnjih poslova Tomislavu Karamarku u njegovoj predizbornoj kampanji. Naime, radi objektivnog informiranja javnosti potrebno je istaknuti da ministar unutarnjih poslova, kao i bilo tko iz sustava policije, nije bio ovlašten donijeti spomenutu odluku.  Nakon kriminalističkog istraživanja, policija je podnijela kaznenu prijavu nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu te uhićenika dovela u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu. Nakon ispitivanja, osumnjičeniku je istražni sudac odredio mjeru pritvora. Ovakva dinamika procesuiranja rezultat je konzultacija sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu, a ne autonomna odluka policije.

Također napominjemo da je, nakon privođenja, istražni sudac gotovo mjesec dana vodio istragu na čiji tijek i dinamiku policija kao i Ministarstvo unutarnjih poslova nemaju nikakav utjecaj.

Na kraju, valja istaknuti da odluka Ustavnog suda ne znači odbačaj kazne prijave niti odustajanje od daljnjeg kaznenog postupaka
', stoji u priopćenju MUP-a.