NE OSJEĆAJU SE KRIVIMA

Žužulovi na sudu zbog malverzacija u Slobodi

24.11.2011 u 20:20

Bionic
Reading

'Nismo krivi!' ponovilo je petero optuženika, među kojima su brat i supruga Miomira Žužula, bivšeg veleposlanika Hrvatske u SAD-u te bivšeg ministra vanjskih poslova, jučer na Županijskom sudu u Velikoj Gorici

Tereti ih se za malverzacije u poslovanju Slobode, samoborske tvornice čarapa, a pričinjena je šteta, prema optužnici, od oko 11 milijuna kuna. Osim Borisa Žužula i Tatjane Žužul, brata i supruge Miomira Žužula, još su optuženi Javorka Babić, financijska direktorica Slobode, Ivica Papeš te Dario Papeš.

Prema optužnici, B. Žužul i Babić terete se da su T. Žužul i I. Papešu otpisali zajmove u iznosu od 2,7 milijuna kuna. Nadalje, B. Žužul i Babić terete se da su ostvarili nezakonitu dobit od 2,2 milijuna kuna jer nisu platili porez na dobit. Umjesto toga, u poreznoj prijavi zaračunali su neostvarene usluge Idisa, tvrtke u vlasništvu Slobode. Svih petero optuženika još se tereti zbog nezakonitog transfera novca između Idisa i Slobode, čime je, smatra tužiteljstvo, Sloboda oštećena za 6,2 milijuna kuna.

Optuženi su jučer su zatražili da se odbace druga i treća točka optužnice, a svoj su zahtjev pravdali time da ih je zbog toga 2000. i 2001. kaznila financijska policija. Njihovi branitelji su se, obrazlažući taj zahtjev, pozvali na slučaj Maresti u kojem je Europski sud za ljudska prava zauzeo stav i presudio da se ne može duplirati prekršajni i kazneni postupak, odnosno da se nikome za isto djelo ne može suditi dva puta. Sutkinja Jadranka Kos odlučila je prije donošenja odluke pribaviti pravomoćnu presudu u prekršajnom postupku protiv Žužula i drugih. Ako sutkinja prihvati zahtjev obrane okrivljenika, u nastavku procesa sudit će im se samo za prvu točku optužnice.