SERIJSKI PREVARANTI IZ INOZEMSTVA

Masovno šalju ugovore s greškom i traže 1.000 eura

23.11.2011 u 07:12

Bionic
Reading

Deseci poduzetnika, javnih poduzeća, ustanova i udruga u Hrvatskoj posljednjih mjeseci na meti su inozemnih prevaranata, otkrio je tportal. Pokušavajući naplatiti usluge uvrštavanja u tobožnje reklamne registre, prevaranti ljude namamljuju na nehotično potpisivanje ugovora, uz previsoke cijene

Ravnatelj Osnovne škole Antunovac Tomislav Duk u kolovozu je poštom primio dopis tvrtke TVV Tele Verzeichnis Verlag GmbH iz Hamburga u kojem mole da provjeri podatke o ustanovi i papir vrati potpisan i pečatiran.

'Povjerovali smo da tvrtka zaista traži samo naše kontakt podatke', ogorčeno tportalu kaže ravnatelj Duk.

Ugovor s ravnateljem OŠ Antunovac

European Union web register Croatia, Republika Hrvatska – naslov je formulara, a ispod osnovni podaci o djelatnosti i nazivu škole. Moli se ravnatelja da unese kontakt podatke, svoje ime i tri ključne riječi, radi lakšeg pretraživanja baze podataka.

Doista, na adresi www.web-register-croatia.com već je na desetke tvrtki iz svih hrvatskih mjesta. Iz Zagreba je uvršteno 5.700 tvrtki, Splita 2.300, Rijeke 1.500, Osijeka 1.100, i tako dalje. Registar sadrži osam tvrtki iz Antunovca. Nekoliko poljoprivrednih poduzeća, trgovine i OŠ Antunovac. Nakon potvrde točnosti podataka ime tvrtke grafički se obrađuje i uokviruje, a na Google Mapsu označava lokacija. Napisan je i kontakt ureda tvrtke u Hamburgu u kojem sjedi izvjesna Petra Stein, izvršna direktorica.

Iz tog ureda ubrzo stiže i račun. Iznos 873 eura. Registracija toliko košta, a potpisivanjem i pečatiranjem papira sami ste zatražili tu uslugu, i to na tri godine.

'Razmijenili smo informacije s njemačkim pravnicima i saznali da su mutni poslovi tvrtke TVV Tele Verzeichnis Verlag GmbH već dosta poznati. Služe se trikom poznatim u njemačkom pravnom sustavu', kaže Duk, inače profesor njemačkog jezika i povijesti.

Pregledao je spornu web stranicu i utvrdio da je velik broj tvrtki uokviren uz potpune kontakt podatke. Napisao im je okružno pismo savjetujući otpor ovako lukavom otimanju novca.

'Preporučujem da tvrtki uputite dopis u kojem izražavate pobijanje ugovora, jer u hrvatskom pravnom sustavu postoji pobojnost ugovora. Za njih vrijedi njemački zakon, pa ista stvar postoji i u njihovom pravnom sustavu', savjetuje ravnatelj ono što je i sam morao napraviti na preporuku školskih pravnika.

Školski telefon od tada ne prestaje zvoniti. 'Ljudi zovu nakon što prime račun, pa prijetnje sudskim tužbama i ovrhama.'

Prevari se oduprla i Ružica Haller, Sisčanka i vlasnica tvrtke Softek, za kompjutorsko-grafičke usluge. 'Poslujemo 20 godina i baš sada da primimo poziv u nekakav europski registar. Bilo mi je čudno, ali povjerovala sam usred ove rasprave oko Europske unije', kaže. Sitnim slovima ispod pisalo je 873 eura, što nitko u tvrtki nije zamijetio.
Slično iskustvo doživio je Aleksandar Kojić iz udruge Projekt građanskih prava iz Siska.

'Radimo brojne projekte s Europskom unijom, tako da sam pomislio kako uvode registar putem kojega će se širiti kontakti. Međutim, ubrzo nakon slanja ovjerenog papira uvidjeli smo klauzulu o cijeni pri dnu. Odmah smo otkazali, ali onda su uslijedili uporni pozivi ženske osobe, koja je nudila nižu cijenu, smanjenje trajanja ugovora za pola mjeseca i slično. Ostavili su nas na miru samo zato što smo bili uporni u odbijanju.'

Na tportalov upit u MUP-u kažu da su upoznati s djelovanjem ove tvrtke, i to u razdoblju od 2008. do 2011. te da je oštećeno više trgovačkih društava. 'Tvrtke koje nisu prihvatile ponuđenu uslugu, nisu ispunile niti ovjerile spomenuti obrazac, pa zato nisu ni oštećene', upozoravaju u MUP-u na oprez.

U policiji dodaju da su u tijeku 'provjere radi utvrđivanja činjeničnog stanja, kao i provjere putem nadležnog ureda Interpola'.