PODIGNUTA OPTUŽNICA

Za 50 tisuća eura ugostitelj naručio ubojstvo Ede Kosa

21.11.2011 u 19:46

Bionic
Reading

Protiv porečkog ugostitelja Sefedina Bilalija (72), Županijsko državno odvjetništvo u Puli podiglo je na Županijskom sudu optužnicu zbog poticanja na teško ubojstvo porečkog dogradonačelnika i čelnika IDS-a Poreštine Ede Kosa. Također, ŽDO je zbog kaznenih djela pokušaja teških ubojstava, podiglo optužnice i protiv Mire Đurića zvanog Bombaš (41) iz Đakova i Nikice Ćurića (45) iz Osijeka

Državno odvjetništvo Sefedina Bilalija tereti da je u listopadu 2006. u Poreču potaknuo Miru Đurića na ubojstvo dogradonačelnika Ede Kosa, uz novčanu naknadu. Okrivljeni Miro Đurić je, oko 00,23 , 19. listopada 2006. pod Kosov automobil VW golf postavio eksplozivnu napravu, koju je aktivirao iz daljine preko signala mobitela. Nastalom eksplozijom, srećom, nije uspio usmrtiti Kosa, iako je auto u eksploziji u potpunosti bio uništen.

Porečkog ugostitelja s hrvatskim i makedonskim državljanstvom Sefedina Bilalija tereti se i da je ponovno u drugoj polovici prošle godine u Poreču potaknuo Miru Đurića na ubojstvo Ede Kosa za novčanu naknadu od 50.000 eura, koji je to prihvatio. Đurić zvani Bombaš potom je u listopadu 2010. potaknuo na 'realizaciju' tog ubojstva poznanika Nikicu Ćurića, što je ovaj pak prihvatio za ponuđeni isti iznos. Ćurić je, pak, 17. studenog 2010. oko 21,35 sati vatrenim oružjem pokušao ubiti Kosa u dvorištu njegove obiteljske kuće u Kukcima kod Poreča, no Kos se uspio obraniti izbivši mu aktovkom pištolj iz ruke.

Protiv SefedinaBilalija Županijsko Državno odvjetništvo predložilo je produljenje pritvora, a protiv Mire Đurića predloženo je određivanje pritvora, koji bi se trebao primjenjivati nakon prestanka pritvora koji mu je već ranije određen po nepravomoćnoj presudi porečkog suda u slučaju iznude Kosa.