SUĐENJE SANADERU

Uoči Granićevog svjedočenja lažna dojava o bombi

18.11.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Uoči svjedočenja Mate Granića u procesu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera na Županijskom sudu u Zagrebu zaprimljena je lažna dojava o bombi. Nakon što su policijski psi obučeni za otkrivanje eksploziva pronjuškali zgradu, oko 10.45 sati novinarima je dopušten ulazak

Novinari koji prate suđenje Sanaderu pokušali su iza 8.30 sati ući u zgradu suda, no pravosudni policajci ih nisu pustili. Objasnili su im da će im biti omogućen ulazak tek nakon što policijski psi obučeni za otkrivanje eksploziva provjere zgradu. Psi su, naime, morali provjeriti svaku prostoriju suda pa nije bilo poznato kada će zgrada biti sigurna za boravak u njoj.

Predsjedajući sudac Ivan Turudićporučio je novinarima da čekaju razvoj situacije do daljnjega. Doznajemoda je odvjetnicima rečeno da dođu u 12 sati. Nije poznato je li Sanader ostao na sudu ili je vraćen u Remetinec.Kraj protueksplozivnog pregleda ispred zgrade suda čekao je i Mate Granić, a doznajemo kako su svi svjedoci naručeni za 12 sati, kad bi se suđenje trebalo nastaviti.Podsjetimo, Mate Granić bi trebao svjedočiti u predmetu Hypo u kojem se bivšeg premijera sumnjiči za ratno profiterstvo.

Naime, Sanadera se optužnicom tereti 'da je, kao zamjenik tadašnjeg ministra vanjskih poslova Granića, od kraja 1994. do ožujka 1995. godine, u Zagrebu i Austriji, za vrijeme trajanja Domovinskog rata, kada je Hrvatska zbog ratnog stanja, visoke inflacije i izuzetno visokih kamatnih stopa na kredite u zemlji teško pronalazila banke kod kojih bi se kreditno zadužila, koristeći teško stanje u kojem se zemlja nalazila zbog oružane agresije na Hrvatsku, u cilju pribavljanja znatne imovinske koristi za sebe, za sudjelovanje u pregovorima o zaključivanju ugovora o kreditu s Hypom i kao protuuslugu za plasman navedene banke na hrvatsko tržište, dogovorio isplatu provizije u gotovini u iznosu od 7.000.000 ATS. Navedeni iznos mu je u cijelosti isplaćen nakon što je između Vlade RH i Hypa zaključen Ugovor o kreditu u iznosu od 140.000.000 ATS. Na opisani način Ivo Sanader za sebe je pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od 3.610.528,18 kuna'.

Sanaderova obrana je pokušala prokazati Granića kao glavnog čovjeka u aferi Hypo. 'Granić se dogovarao s predsjednikom Tuđmanom, slao dopise Vladi i Hypu, obrazlagao je potrebe podizanja kredita Vladi RH, a i potpisao je taj kredit. Dokazat ćemo da je Granić bio osoba od povjerenja banke Hypo, da je tijesne veze naknadno i proširio te nastavio kasnije unosne konzultantske poslove za Hypo', govorio je na jednom od prvih ročišta na suđenju zbog te afere odvjetnik Čedo Prodanović.