U RIJECI

Osuđen bivši pročelnik državnog inspektorata

16.11.2011 u 17:59

Bionic
Reading

Bivši pročelnik riječke područne jedinice državnog inspektorata Goran Gabelić nepravomoćno je osuđen na zatvorsku kaznu od šest mjeseci s rokom kušnje od dvije godine zbog zlouporabe položaja i ovlasti, potvrđeno je danas na Županijskom sudu u Rijeci

Istom presudom bivši inspektor u riječkoj područnoj jedinici državnog inspektorata Jure Banić i odvjetnica Jadranka Spicijarić-Brkić nepravomoćno su osuđeni, oboje na po osam mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine.

Jadranka Spicijarić-Brkić osuđena je za kaznena djela poticanja na zloporabu položaja i ovlasti te poticanja na krivotvorenje službene isprave, a Jure Banić zbog zloporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene isprave.

Po optužnici, Jadranka Spicijarić-Brkić zatražila je 2007. od Gabelića da 'ne zastrani' glede uvoznih deklaracija za proizvode koje je uvozila tvrtka u vlasništvu njezina supruga. Gabelić je potom kontaktirao s Banićem koji je, pak, izradio i ovjerovio zapisnik o nadzoru u kojem su navedeni netočni podatci.

Sud je Gabelića, ocijenivši da nije namjeravao prikriti spise, oslobodio od optužbe da je dvije anonimne predstavke odnio kući i tako spriječio inspekcijski nadzor te optužbe da je veći broj predstavka i rješenja, koja je trebalo čuvati u arhivi, stavio u vreće za smeće.