SUĐENJE ZA KORNATSKU TRAGEDIJU

Maloljetnici nisu smijeli ići gasiti požar

15.11.2011 u 17:53

Bionic
Reading

Ispitivanjem novih svjedoka na Županijskome sudu u Zadru nastavljeno je suđenje bivšem šibensko-kninskom županijskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici za kornatsku tragediju u kolovozu 2007. u kojoj je smrtno stradalo 12 vatrogasaca

Predsjednik tišnjanskog DVD-a Ivica Kaleb kazao je da su maloljetnici u dobrovoljnim vatrogasnim društvima morali završiti osnovni vatrogasni tečaj te da se uvijek naglašavalo kako ne smiju ići gasiti požar. Kaleb je također rekao da su u tome DVD-u u tijeku čitava Domovinskog rata radili s maloljetnicima, jer drugih dragovoljaca nije bilo, a dodao je i da je maloljetni Marko Stančić završio taj tečaj.

'Marko je inzistirao da ide, iako mu je zapovjednik zabranio. Rekao je da mu je dopustio otac nakon čega mu je zapovjednik DVD-a i dopustio da ide. Naravno da smo svi znali da je maloljetan', posvjedočio je Kaleb. Drugi svjedok, predsjednik vodičkog DVD-a Šime Vlašić, rekao je da po statutu DVD-a maloljetnici nisu smjeli ići gasiti požar, već samo sanirati zgarište.

'Nije mi poznato da su maloljetnici iz vodičkog DVD-a išli na ikoje gašenje, a prve vijesti o tragediji čuo sam na televiziji', rekao je Vlašić, kojemu je također predočen ugovor o radu maloljetnika koji su stradali u kornatskoj tragediji. Vlašić je rekao da to nije njegov potpis, već kako misli da je riječ o potpisu vodičke gradonačelnice jer je grad sufinancirao rad vatrogasaca.

O slanju maloljetnika na gašenje požara svjedočio je i bivši tajnik šibensko-kninske vatrogasne zajednice Jordan Žaja.
'Maloljetnici su i inače izlazili na intervencije. Imali smo strašnih problema i vječito smo se borili s time da nam ljudi ne odlaze na intervencije neosposobljeni, nepripremljeni i bez liječničkih potvrda. Međutim, kad je požar u blizini DVD-a, onda poraste adrenalin među članstvom i sami se nepozvani uključe na intervenciju', rekao je Žaja. Za Stančića i Ševerdiju je rekao da su oni samoinicijativno dolazili u vatrogasni dom i pomagali, a da mu nije poznato zašto su otišli na intervenciju na Kornate. Do petka je predviđeno ispitivanje 22 svjedoka.