DRAMATIČNA AKCIJA

Helikopterom spašen član posade kruzera kod Lastova

15.11.2011 u 12:37

Bionic
Reading

Turski državljanin Ceptir Mestun (27), član posade broda Crystal Serenity na kružnom putovanju između Dubrovnika i Venecije sinoć je doživio srčani udar, a u dramatičnu akciju spašavanja pohitali su posada helikoptera HRZ-a iz Divulja i tim pripadnika HGSS-a, u kojem su bile i dvije liječnice

Akciju je jučer u 20 sati i 20 minuta pokrenula Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru sa sjedištem u Rijeci. U dogovoru s Lučkom kapetanijom Split, Županijskim centrom 112 Split, Gorskom službom spašavanja i Hrvatskom ratnom mornaricom, odlučeno je da se evakuacija obavi vojnim helikopterom.

Helikopter je pola sata kasnije s helidroma KBC-a Split poletio prema kruzeru, koji se nalazio 2,5 nautičkih milja jugozapadno od Velog Vodnjaka, između Lastova i Sušca, te je odmah započeta složena akcija izvlačenja oboljelog.

Iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje priopćeno je da je helikoptersko spašavanje zbog mraka bilo otežano, no ipak, ŽC 112 Split je u 20 sati i 16 minuta, radi potrebe reguliranja brzine broda i koordinacije aktivnosti, u ovoj složenoj akciji uspio uspostaviti konferencijsku vezu između voditelja tima HGSS-a, prvog časnika broda, Obalne Split Radio i MRCC Rijeka te je, nakon kratkog izviđanja i usklađivanja djelovanja, helikopter sa spašavateljima pristupio brodu s krme.

Na palubu broda spustilo se potom dvoje pripadnika HGSS-a, koji su pripremili i osigurali pacijenta u specijalnim nosilima te su izvršili njegovo podizanje u lebdeći helikopter.

Akcija je već za 20-ak minuta završila. Pacijent je u vrlo teškom stanju helikopterom prebačen do helidroma pored KBC-a Split, gdje ga je čekalo vozilo Zavoda za hitnu medicinu i prevezlo na Odjel za kardiologiju na Križinama, gdje je hospitaliziran.

Po završetku ove uspješne akcije spašavanja, pristigao je zahtjev za žuran medicinski prijevoz drugog pacijenta s otoka Hvara pa je isti helikopter odmah poletio prema Hvaru po drugog pacijenta, koji je preuzet na helidromu Hvar i prevezen te hospitaliziran u KBC-u Split.