AFERA BRODOSPLIT

Suđenje za kriminal na čekanju, za klevetu u rekordnom roku

14.11.2011 u 16:59

Bionic
Reading

Jedna od najstarijih korupcijskih afera iz doba vladavine Ive Sanadera, navodno isisavanje 4,7 milijuna dolara iz Brodosplita preko dvojbenih pobočnih ugovora s nizozemskim brodogradilištem Wesselsom, punih deset mjeseci nakon podizanja pravomoćne optužnice protiv brokera Drage Mačeka i sedam drugih osoba još uvijek čeka sazivanje prve rasprave na splitskom Županijskom sudu. Sudac Zoran Kežić na novinarsko pitanje odgovorio je da će se to dogoditi 'kada bude zakazano'

S druge strane, pravosuđe je vrlo ažurno kad treba rješavati sudske tužbe koje su optuženici podigli protiv novina i novinara koji su aferu otkrili i o njoj pisali: samo bivši direktori splitskog škvera Goran Vukasović i Ante Luetić čak pet puta tužili su Slobodnu Dalmaciju i zatražili desetke tisuća kuna na ime nanesenih duševnih boli, povrede duševnog zdravlja, negativnog i neistinitog pisanja. Većina postupaka promptno je prebačena Općinskom sudu u Sinju, a ondje se ročišta sazivaju i održavaju kao u uređenoj pravnoj državi.

Prvi postupak, kako doznajemo, već je okončan nepravomoćnom presudom ovog suda: bivšem predsjedniku Uprave Brodosplita Vukasoviću splitski dnevnik trebao bi zbog nanesenih duševnih boli isplatiti 20 tisuća kuna. Slobodna Dalmacija uložila je žalbu na presudu, pa je predmet došao do Županijskog suda u Splitu - istog onoga koji deset mjeseci oklijeva sa sazivanjem rasprave o biti cijelog slučaja, dakle navodnom pranju milijuna dolara iz splitskog škvera.

A ta je istraga, podsjetimo, pokrenuta nakon što je austrijski ured za pranje novca još krajem 2006. godine obavijestio Državno odvjetništvo o sumnjivim milijunima koji su doputovali iz Splita, i to preko jedne ciparske banke, sve do tvrtke Iceberg u vlasništvu Drage Mačeka, odakle su dalje prebacivani na privatne račune nekih optuženika.

Splitska policija godinama je odbijala podnijeti kaznenu prijavu, čak su u jednom trenutku pismeno zaključili da ovdje 'nema obilježja kaznenog djela', pa je DORH napravio presedan i po prvi put pri podnošenju kaznene prijave potpuno zaobišao MUP. Za rješavanje ove afere Bajiću će očito trebati puno vremena i strpljenja.