POŽEGA I KRIŽEVCI NAJSIGURNIJI

Najopasniji gradovi - Pula, Slavonski Brod i Kaštela

03.04.2009 u 15:05

Bionic
Reading

Pula, Slavonski Brod i Kaštela najnesigurniji su gradovi u Hrvatskoj dok su Požega i Križevci najsigurniji, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Organizacijskog odbora Prve regionalne konferencije o sigurnosti gradova 'Sigurnost gradova 2009.' Nikola Milijević

On je rekao da je istraživanje o sigurnosti gradova proveo Institut društvenih znanosti 'Ivo Pilar' te časopis 'Zaštita' analizirajući imovinska (pljačke i razbojstva) i nasilna kaznena djela (ubojstva, silovanja, tučnjave) te žrtve u prometu u 28 najvećih hrvatskih gradova tijekom posljednjih 11 godina.

Po broju imovinskih kaznenih djela najnesigurniji su gradovi Pula, Zagreb, Vinkovci te Rijeka, a najsigurniji Požega, Križevci, Sinj i Koprivnica, rečeno je na skupu. Također i da su po broju nasilnih kaznenih djela najnesigurnji Slavonski Brod, Virovitica, Karlovac, Čakovec i Pula, a najsigurniji Križevci, Požega, Zaprešić i Samobor. Kaštela i Dubrovnik najnesigurniji su gradovi što se tiče prometa.

Najavio je da će se Prva regionalna konferencije o sigurnosti gradova 'Sigurnost gradova 2009.' održati u Zagrebu u srijedu, 8. travnja pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i Grada Zagreba te uz potporu Udruge gradova RH i Udruge hrvatskih menadžera sigurnosti.

Ispred Udruge hrvatskih menadžera sigurnosti Joško Morić kazao je da će se na konferenciji progovoriti o problemu sigurnosti gradova, stanju njihove sigurnosti te što bi se na tom području moglo učiniti. Smatra da je velik dio gradova u zemlji isključen iz koncepta javne sigurnosti.

Predsjednik Hrvatskog ceha zaštitara Željko Dobranović upozorio je da tehnološke ugroze predstavljaju najveće opasnosti za gradove. Iza njih su prirodne nepogode te ekološke nesreće. Najavljeno je da će na konferenciji, uz predstavnike hrvatske Vlade, sudjelovati i predstavnici policije te velik broj gradonačelnika iz Hrvatske i inozemstva.