KAZNE VARAŽDINSKIM GINEKOLOZIMA

Zatvorske i novčane kazne te zabrana rada

11.11.2011 u 13:28

Bionic
Reading

Novčanim te kaznama zatvora od jedne do dvije godine i četiri mjeseca, od koje su bezuvjetne u tri slučaja kada je okrivljenima izrečena i zabrana obavljanja zvanja, završeno je na varaždinskom Općinskom sudu suđenje sedmorici ginekologa i jednoj djelatnici Opće bolnice Varaždin koje se uglavnom teretilo za naplaćivanje urednih, a neželjenih trudnoća te krivotvorenje medicinske dokumentacije, odnosno na to poticali kolege

Zbog zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene isprave i poticanja na zlouporabu položaja četvrtookrivljeni Zoran Pitner, bivši voditelj Odjela za ginekologiju i porodništvo varaždinske Opće bolnice, osuđen je na jedinstvenu zatvorsku kazno od dvije godine i četiri mjeseca te sporednu novčanu kaznu od 150 njegovih dnevnih dohodaka ili 51.817 kuna. Uz to, oduzima mu se protupravno stečena imovinska korist od 1.500 eura i isto toliko kuna, a zabranjeno mu je obavljanje zvanja godinu dana po izdržavanju kazne.

Uz Pitnera, bezuvjetne kazne zatvora i zabrana obavljanja zvanja u trajanju od godinu dana izrečene su još protiv prvookrivljenog varaždinskih ginekologa Davora Fare te drugookrivljenog Oskara Kirchbauma koje se teretilo za zlouporabu položaja i ovlasti u produljenom trajanju, odnosno za krivotvorenje medicinske dokumentacije. Fara je osuđen na kaznu zatvora od godinu dana i devet mjeseci, novčanu kaznu od 35 tisuća kuna i oduzimanje imovinske koristi od 28.200 kuna, dok je Kirchbaumu izrečena jedinstvena kazna zatvora od godinu dana i pet mjeseci, kao i novčana kazna od 19.822 kune, a oduzet će mu se i novčana korist od 19 tisuća kuna.

Zbog zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja medicinske dokumentacije, trećeokrivljeni Aleksandar Jukić uvjetno je osuđen na godinu dana, a izrečena mu je i sporedna novčana kazna od devet tisuća kuna te će mu se oduzeti 13 tisuća kuna. Zbog poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti u produljenom trajanju, odnosno posredovanja između žena i varaždinskih ginekologa, ginekolog Pavle Perković uvjetno je osuđen na godinu i dva mjeseca, a ginekolozi Neven Hečimović i Cvjetko Čandrlić na godinu dana. Uz njih, zbog zlouporabe položaja i ovlasti osuđena je i Ladislava Veselić, djelatnica Opće bolnice Varaždin.

Za razliku od prvookrivljenog, drugookrivljenog i četvrtog okrivljenog, ostali okrivljenici priznali su kaznena djela, što je sud posebno vrednovao te im je izrekao uvjetne osude i nije im zabrano obavljanje zvanja.

'S obzirom na priznanje trećeokrivljenog i ostalih, sud vjeruje da će se svrha kažnjavanja postići uvjetnih kaznama jer njihovo priznanje govori da više neće činiti djela za koja su optuženi. Osim toga, tijekom postupka je utvrđeno da su prvookrivljeni, drugookrivljeni i četvrti okrivljeni radnje činili gotovo iz dana u dan i da im je to bio uobičajeni način rada. Tu sud nalazi posebnu društvenu opasnost, bez obzira na to što se radi o razmjerno malim iznosima u odnosu na one koje vidimo u drugim postupcima. Oni su zloupotrijebili zdravstveni sustav na vlastitu korist tako da su naplaćivali zahvate koje nije trebalo platiti. Time nisu štitili žene, već se okoristili. Čak i da je istina da se tako radi u drugim odjelima i bolnicama, ili da je o njihovim postupcima znala i uprava bolnice, to ih ne opravdava. A to što se radi, kako je rečeno, o vrhunskim intelektualcima od kojih su neki školovani vani, ne daje im za pravo da naplaćuju mimo zakona. Svi su pred zakonom jednaki. Štoviše, upravo suprotno: građani imaju pravo od njih tražiti veću razinu poštenja', ustvrdila je sutkinja Mirna Mavriček obrazlažući presudu na koju osuđenici imaju pravo žalbe.