Crna kronika AFERA FIMI MEDIA

Jurak iscrpno odgovarala Uskokovim istražiteljima

Nevenka Jurak dala je jutros svoj iskaz Uskokovim istražiteljima, nakon čega je njezin branitelj izjavio da je iscrpno odgovorila na sva pitanja te da nije bilo govora o mogućoj nagodbi s USKOK-om.

Vlasnica tvrtke Fimi media preko koje se navodno izvlačio novac iz državnih poduzeća i ministarstava te dijelom slijevao u HDZ-ov crni fond u sjedištu USKOK-a zadržala se oko 45 minuta.

Nije dala nikakvu izjavu, a jedan od njezinih branitelja Ivo Farčić kazao je da su dali iskaz u odnosu na proširenje istrage u slučaju Fimi media te da je njegova branjenica iscrpno odgovarala na pitanja USKOK-a i branitelja. Rekao je i da nije ponudila nikakve nove dokaze te da su činjenice u ovom slučaju uglavnom već ranije utvrđene.

'Činjenično i okolnosno je iskazivala o sadržaju spisa. Vjerujem da je naša funkcija u ovom predmetu time gotova', kazao je, ne želeći odgovoriti je li Nevenka Jurak priznala krivnju.

Na upit je li s uskokovim istražiteljima bilo riječi o mogućoj nagodbi odgovorio je negativno, a na novinarsku tvrdnju da su optužbe na račun njegove branjenice ozbiljne kazao je da su 'optužbe ozbiljne koliko je ozbiljan cijeli predmet'.

Farčić ne zna hoće li i kada biti ispitan bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader protiv kojega je također proširena istraga, no naglasio je da zakon nalaže saslušanje osumnjičenika.

Nakon Nevenke Jurak nagađalo se da bi u sjedište USKOK-a bi trebala stići i bivša blagajnica HDZ-a Branka Pavošević na temelju čijeg iskaza USKOK navodno velikim dijelom temelji svoju antikorupcijsku istragu. No, ona se do 12 sati nije pojavila.

Za 13 sati najavljen je dolazak predstavnika HDZ-a Damira Sesvečana i stranačkog odvjetnika Vladimira Gredelja.

Naime, USKOK je nedavno proširo istragu u slučaju Fimi - media zbog sumnje da je dio novca izvučen preko te tvrtke završio u crnom fondu HDZ-a iz kojeg su se, među ostalim, financirale i predizborne kampanje stranke koja posljednjih osam godina vodi vladajuću koaliciju.

Proširenom istragom novoosumnjičeni su bivši predsjednik stranke Ivo Sanader, Nevenka Jurak i Branka Pavošević, bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak, bivši glasnogovornik stranke i vlade Ratko Maček te sama stranka HDZ.

Početkom ovog tjedna pred USKOK-om su obranu iznijeli Jarnjak i Maček.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još