Crna kronika NOVI ZAKON

Policajci će građanima moći uzimati automobile

  • Autor: tportal.hr
  • 3.4.2009 11:30:24
  • 3.4.2009 10:22:51

Ako vam policajac na cesti oduzme automobil i odveze se u njemu ili vam iz ruke istrgne mobitel, nemojte se čuditi. Naime, uskoro bi trebao biti usvojen novi prijedlog Zakona o policijskim poslovima i ovlastima koji će plavcima omogućiti da bez pristanka vlasnika oduzimaju automobile ili mobitele

Odredba je propisana člancima 56. i 57., a prema njoj policijski službenik može i bez pristanka vlasnika upotrijebiti njegovo prijevozno sredstvo ili telekomunikacijski uređaj. Automobil će vam moći oduzeti u slučaju da mora prevesti osobu kojoj je ugrožen život, spriječiti kazneno djelo ili uhvatiti počinitelja.

Vlasnicima automobila i telefona eventualne troškove nadoknađuje država, a policajac je nakon izvršene zapljene dužan obavijestiti nadređenog policijskog službenika te izdati potvrdu da se poslužio tuđim vozilom, piše Jutarnji list.

'Policajac u slučajevima krajnje nužde može upotrijebiti tuđe vozilo i mislim da to nije trebalo posebno ugrađivati u zakon. Auto je za većinu hrvatskih građana fetiš i ima kultnu vrijednost. Iako će se to vjerojatno vrlo rijetko koristiti, posebno normiranje koje policiji daje te ovlasti bode oči', smatra prof. Petar Veić, autor sadašnjeg Zakona o policiji.

Policajci će moći i prikrivati svoj identitet da bi otkrili sumnjivca te ga i tehnički snimati do 48 sati, ako se radi o mogućem počinitelju kaznenog djela za koje je predviđena kazna od najmanje 12 godina zatvora.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još