Crna kronika NOBILO NAJAVIO USTAVNU TUŽBU

Sud odbio Boljkovčeve žalbe na pritvor i istragu

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda danas je odbilo žalbe Josipa Boljkovca na odluke o pokretanju istrage i određivanju pritvora zbog sumnje da je zapovjedno odgovoran za likvidaciju 21 civila u svibnju 1945. na karlovačkom području

Obje Boljkovčeve žalbe odbijene kao neosnovane, doznaje se od glasnogovornika Županijskog suda Krešimira Devčića.

No iako su odluka o provođenju istrage i jednomjesečnom pritvoru rješenjem izvanraspravnog vijeća postale pravomoćne Boljkovčev branitelj Anto Nobilo najavio je podnošenje ustavne tužbe jer je odluke, tvrdi, donijelo nenadležno tijelo.

Obrana, naime, smatra da se kazni progon Boljkovca trebao voditi po odredbama novog umjesto starog Zakona o kaznenom postupku.

'Iz toga proizlazi da odluke o pritvoru nije smio donijeti istražni sudac već sudac istrage, odnosno da je istragu trebalo voditi državno odvjetništvo, a ne sud', izjavio je Hini Nobilo koji odluku izvanraspravnog vijeća još nije službeno zaprimio.

Prvi hrvatski ministar unutarnjih poslova uhićen je 2. studenoga zbog sumnje da je kao šef karlovačke Ozne zapovjedno odgovoran za likvidaciju 21 civila u svibnju 1945. na lokaciji Vidanka-Curak. Pred istražnom sutkinjom 91-godišnji Boljkovac je odbacio optužbe.

Zbog teških okolnosti kaznenog djela za koje se tereti, određen mu je jednomjesečni pritvor i pokrenuta je istraga u kojoj će se ispitati 50-ak svjedoka.

Zbog poodmakle dobi i zdravstvenog stanja, Boljkovac se nalazi u zatvorskoj bolnici, a ne u zatvoru u Remetincu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još