POTONULA RIBARICA

Časniku malteškog broda kaznena, Palaškovu prekršajna prijava

07.11.2011 u 16:56

Bionic
Reading

Lučka kapetanija Pula podnijela je danas Općinskom državnom odvjetništvu u Puli kaznenu prijavu protiv Joa Ann Topino Cordova iz Filipina (32), drugog časnika palube malteškog broda Joerg N, koji je 1. studenog ove godine u 1.20 sati udario usidreni ribarski brod Golub, nakon čega je, oko pet nautičkih milja jugozapadno od Pule, ribarica potonula

'Kaznena prijava podnesena je sukladno članku 272. Kaznenog zakona protiv drugog časnika palube kao osobe koja je izazvala prometnu nesreću u kojoj je prouzročena materijalna šteta velikih razmjera', priopćeno je iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

U priopćenju se navodi kako osumnjičeni Jo Ann Topino Cordova, kao odgovorni časnik straže na zapovjedničkom mostu, 1. studenog u 1,20 sati nije vršio primjereno izviđanje prema prevladavajućim okolnostima i stanju, radi potpune procjene situacije i da li dolazi do rizika sudara, te stoga nije uočio da je došlo do rizika sudara, niti je poduzeo radnje kojim bi se sudar izbjegao.

Zbog navedenih propusta udario je brodom kojim je upravljao o usidreni ribarski brod, koji je zbog oštećenja nakon toga potonuo na morsko dno. Time je postupio suprotno članku 5.,7.,8. i 27. Pravilnika o izbjegavanju sudara na moru.

Inspektor sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Pula pokrenut će prekršajni postupak protiv osumnjičenika Rade Palaškova iz Labina (67), zapovjednika ribarskog broda Golub, zbog isplovljavanja bez minimalnog broja stručno osposobljenih članova posade, neodržavanja straže na usidrenom brodu i nepoduzimanju radnji kojima se mogao izbjeći sudar na moru. 'Time je postupio suprotno točki 1. stavka 2. članka 76. Pomorskog zakonika, članka 5.,7.,8. i 34. Pravilnika o izbjegavanju sudara na moru te članka 4. Pravilnika o obavljanju poslova i održavanju straže članova posade na pomorskim brodovima trgovačke mornarice Republike Hrvatske', navodi u priopćenju glasnogovornica resornog ministarstva Marina Halužan.