SUĐENJE DUBRAVKU MEDVEDU

Policajac 'sređivao' uvoz lijekova

07.11.2011 u 15:38

Bionic
Reading

'Smatram se krivim za djela koja mi se optužnicom stavljaju na teret', rekao je na početku suđenja Dubravko Medved, bivši granični i temeljni policajac kojemu se na varaždinskom Županijskom sudu sudi zbog toga što je za potrebe i po nagovoru drugookrivljene Snježane Frebel od 2007. do 2010. omogućavao prijevoz ili osobno neovlašteno prevozio lijekove mimo carinskog nadzora i plaćanja carine, među kojima su neki bili s popisa opojnih droga

Budući da je priznao krivnju, za razliku od drugooptužene, suvlasnice zagrebačke ljekarne Lobopharm te Kurfürsten-Apotheke u Essenu, Medved je već na početku suđenja iznio svoju obranu. Iz nje bi se moglo zaključiti da su lijekovi uvoženi dosta prije nego što se navodi u optužnici, premda je teško zaključiti kada točno zbog Medvedovog vrlo lošeg pamćenja godina.

Je li uvoz 'sređivao' i odvjetnik Mirko B.?

'Je li se i preko drugih graničnih prijelaza tako uvozilo?', upitala je sutkinja Božica Mišak prvookrivljenog, koji je najprije ustvrdio da ne zna. Međutim, nakon što ga je podsjetila da je u istrazi naveo da su mu Stipe i Ivan rekli da je zagrebački odvjetnik M. B. dogovorio s carinicima uvoz lijekova preko drugih prijelaza, pa i zrakoplovima, prvookrivljenom se 'osvježilo pamćenje' te je potvrdio svoje navode iz istrage. Među njima su i saznanja vezana uz knjigovodstvo ljekarne koja je također dobio od Ivana, dok mu je Stipe rekao da se iza svega nalazi drugookrivljena, iako za to nema neposredna saznanja.

'Suradnja nije počela odmah nakon što sam 2001. ili 2004. upoznao tadašnju djevojku jednog od sinova drugookrivljene, već su me nakon godinu ili dvije nazvali te pitali mogu li se preko granice uvoziti lijekovi mimo nadzora, znajući da sam granični policajac na Maclju. Budući da sam dobio potvrdni odgovor carinika, dogovorili smo naknadu od 100 do 150 DEM po propuštenom prijevozu, a isto toliko dobivali bi i carinici', ustvrdio je prvookrivljeni.

Lijekove iz Njemačke, kako je dodao, prevozili su mimo carinskog nadzora drugookrivljena, njezini sinovi ili Stipe koji je radio za drugooptuženu sve do trenutka kada je odlukom ministra otišao na čekanje zajedno s još 1500 policajaca angažiranih tijekom 1995.

'Nisam siguran je li to bilo 2005. ili 2006. godine, ali znam da je ministar bio Šime Lučin. Suradnje nije bilo u iduće dvije godine jer sam bio doma, a zatim sam zbog novčanih problema nazvao sina drugookrivljene i ponudio se za prijevoz. Stipe je rekao da mora pitati šeficu, a shvatio sam da je to drugookrivljena, koja je odobrila 150 eura naknade za prijevoz jednog kofera', rekao je Medved te dodao da je novac dobivao od drugookrivljene i njezinih sinova.

Od 2007, kako je pojasnio, mjesečno je jednom ili dva puta vlastitim vozilom prevozio po tri kofera uglavnom iz Maribora do Zagreba gdje ih je predavao Ivanu Đ. koji ga je odmah isplaćivao, a jednom ili dva puta predao je kofere Filipu.

'Kad je Stipe bio na godišnjem, jednom ili dva puta kofere s lijekovima i dokumentacijom preuzeo sam u veledrogeriji u Grazu. Znao sam da su neki lijekovi na popisu droga, ali nisam ih uočio na dokumentaciji jer sam je letimice gledao, dok kofere nisam otvarao. Međutim, uvijek sam pitao ima li droge, na što su mi odgovarali da prevozim samo lijekove, vitamine i preparate', napomenuo je Medved koji je uhvaćen u prijevozu 2. i 12. srpnja prošle godine na graničnom prijelazu Macelj, odnosno Cvetlin.

Vesna Škare Ožbolt, braniteljica drugookrivljene, prigovorila je na obranu prvookrivljenog navodeći nelogičnosti zbog kojih je potpuno nejasno kada je upoznao obitelj Frebel, kada je prevozio lijekove i slično, a upozorila je i da nema neposrednih saznanja o tome tko je zapravo stajao iza uvoza.

'Tvrdi da je otišao na čekanje za vrijeme Lučina, no on je bio ministar od 2001. do 2003, a višak policajaca proglasio je 2001', upozorila je Škare Ožbolt, napominjući da prvookrivljeni spominje DEM nakon 2000. godine, iako je ta valuta ukinuta 1999.

Te i druge dvojbe trebale bi se barem djelomice razjasniti u nastavku suđenja saslušanjem svjedoka te vršenjem uvida u mišljenje Porezne uprave o tome plaća li se carina na uvoz lijekova i u kojim slučajevima.