ODVJETNIK ANTO NOBILO

'Boljkovac je uhićen zbog izbora!'

02.11.2011 u 12:17

Bionic
Reading

Odvjetnik danas uhićenog Josipa Boljkovca Anto Nobilo današnje privođenje protumačio je kao predizbornu predstavu HDZ-ovog ministra policije Tomislava Karamarka. Boljkovca se tereti da je po zapovjednoj odgovornosti kriv za ubojstva 21 civila u svibnju 1945. godine na području Duge Rese. Boljkovac se pred istražnim sucem očitovao o krivnji i zanijekao ju jer, prema njegovim riječima, on nije zapovijedao crnogorskom jedinicom KNOJ-a koja je zločine počinila

Nakon ispitivanja istražna sutkinja Jadranka Madušić bi oko 15 sati trebala odlučiti hoće li Josip Boljkovac istražni postupak provesti u pritvoru ili na slobodi. Naime, neslužbeno dozanjemo da je ŽDO u Zagrebu zatražilo da se Boljkovca pritvori zbog 'osobito teških okolnosti kaznenog djela'.

Ubojstva 21 civila

Na stranica MUP-a objavljeno je za što se Boljkovca točno tereti.
'Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđena je osnovana sumnja da je91-godišnjak počinio kazneno djelo ratni zločin protiv civilnogstanovništva jer je kršeći pravila međunarodnog prava u svibnju 1945.godine na području Duge Rese naredio ubijanje civilnogstanovništva. Osumnjičeni je kao šef Povjerenstva OZNA-e za kotarKarlovac zapovjedio da se bez stvarnog razloga uhiti i pod optužbama dasu surađivali s ustaškim vlastima, u zatvor Povjerenstva OZNA-e za kotarKarlovac u Dugoj Resi, dovede veći broj civila s područja Duge Rese iokolnih mjesta. Po njegovoj zapovijedi, pripadnici podređene mu 3. čete1. hrvatske brigade KNOJ-a, hicima iz vatrenog oružja na lokacijiVidanka-Curak usmrtili su sedam osoba čiji identitet je tijekomkriminalističkog istraživanja utvrđen i još 14 drugih za sada nepoznatihosoba', stoji u priopćenju MUP-a. 

'Josipa Boljkovca sumnjiči se za ratni zločin crnogorske jedinice Korpusa narodne obrane Jugoslavije (KNOJ) iz svibnja 1945. na području Duge Rese', izjavio je Anto Nobilo, ocijenivši kako je riječ o sramotnoj istrazi jer Boljkovac nije zapovijedao navedenom postrojbom, pa ne može ni odgovarati po zapovjednoj odgovornosti.

Pojasnio je da je Boljkovac osumnjičen za ratni zločin iz svibnja 1945. na području Duge Rese te da je riječ o zločinu crnogorske jedinice KNOJ-a kojom Boljkovac nije zapovijedao pa i ne može odgovarati po zapovjednoj odgovornosti.

Dodao je da je riječ o novom predmetu protiv Boljkovca te da se ne odnosi na ranije istrage za logor Dubovac u Karlovcu. Kazao je da za sada ne zna hoće li se predmet voditi po novom ili starom Zakonu o kaznenom postupku, no da je izvjesno da će Boljkovac za sat ili dva biti odveden u Županijski sud u Zagrebu na saslušanje kod istražnog suca.

Na pitanje je li uopće riječ o djelu ratnog zločina koji ne zastarijeva ako se radi o događaju nakon 8. svibnja 1945. Nobilo je odgovorio da međunarodne konvencije ne prestaju štititi civile odmah nakon prekida rata, ako su stradavanja civila u izravnoj vezi s ratnim stradanjima. No dodao je kako on u ovom trenutku ne zna točan datum ni mjesto događaja za koji se Boljkovac tereti.

O čemu se u slučaju Boljkovac zapravo radi, odvjetnik Nobilo je rekao: 'Radi se o izborima, jer kako drukčije protumačiti činjenicu da je starog i nemoćnog čovjeka došla privoditi hrpa specijalaca.'

Kako slučaj u proceduru, čini se, ide po starom Zakonu o kaznenom postupku, Nobilo kaže da će se još vidjeti može li ići po starom ZKP-u, u kojem policija vodi istragu ili novom ZKP-u, po kojem je za istragu odgovorno Državno odvjetništvo.

Nobilo ističe da Boljkovac ima preko 90 godina, da se vuče na dvije štake te da je pod stalnim liječničkim nadzorom. Boljkovca je policija na Županijski sud u Zagrebu uvela oko 12.30 sati na stražnji ulaz.

Tri i pol sata trajala je pretraga obiteljske kuće Josipa Boljkovca u Vukovoj Gorici, nakon koje je bivši šef karlovačke Ozne i prvi hrvatski ministar unutarnjih poslova u pratnji policije odveden. Boljkovac je iz kuće izašao na štakama, teško se krećući. Istražitelji su iz njegova doma iznijeli dvije kutije i jednu vrećicu materijala za daljnju istragu.