Crna kronika POSADA SPAŠENA

Malteški brod potopio ribaricu i nastavio ploviti

Ribarski brod 'Golub' potonuo je noćas u 1,40 sati oko 5 nautičkih milja jugozapadno od Pule nakon što ga je udario brod 'Joerg N' malteške zastave, no posada je spašena, priopćeno je iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

Na 22,5 metarskoj ribarici se u trenutku nezgode nalazilo osam članova posade koji su se spasili ukrcajem u dvije pomoćne brodice i nakon sat vremena u šoku i malo pothlađeni doplovili do luke Veruda u Puli, gdje im je pružena medicinska pomoć.

U toku dana u prostorijama Lučke kapetanije Pula saslušat će se vlasnik tj. zapovjednik broda Rade Palaškov (1944.) iz Labina.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru je putem županijskog centra 112 noćas spojena sa zapovjednikom ribarice, luke upisa Zadar, koji je prijavio sudar s nepoznatim brodom. Ribarica 'Golub' je u tom trenutku ribarila kada ju je udario narančasti brod koji je bez zaustavljanja produžio plovidbu.

Uvidom u bazu podataka na radaru ustanovljeno je da se radi o 90-metarskom brodu 'Joerg N'. Nacionalna središnjica je kontaktirala brod te da mu dala nalog da proslijedi prema luci Rijeka. O događaju je izvještena Pomorska policija i Lučka kapetanija u Rijeci te je dogovoreno da će po dolasku broda u luku Rijeka biti izvršen inspekcijski pregled.

Na ribarici je bilo oko 400 litara dizel goriva, a velika plivajuća mreža bila je složena na sredini palube te postoji mogućnost da ispliva i prijeti sigurnosti plovidbe. Stoga je Lučka kapetanija Pula obavijestila putem obalne radio postaje Rijeka radio lokalne ribare da posebno obrate pozornost na moguće istjecanje nafte i plutajuće ostatke ribarskog alata s potonule ribarice.

Tijekom jutra Pomorska policija Pula uputit će plovilo na poziciju sudara i provjeriti situaciju, navodi se u priopćenju glasnogovrnice Marine Halužan.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još