Crna kronika POMORSKA NESREĆA

Kod Suska potonuo gliser, posadu spasio ribar

Prava drama odvijala se noćas na moru, 2,5 nautičke milje sjeverozapadno od otoka Suska gdje je potonuo devetometarski gliser Aneri pulskih registarskih oznaka, a petoro članova posade završilo u moru. Srećom, svi su spašeni

Havarijom je koordinirala Nacionalna središnjica za traganja i spašavanja na moru, koja je poziv u pomoć zaprimila preko Centra 112 u jedan sat. Članovi posade su, nakon prodora mora, upućeni da ispale signalnu raketu, a 15 minuta od poziva u pomoć veza se prekinula te je gliser potonuo na dubini od 40 metara sa 100 litara dizel goriva, a posada je završila u moru.

U međuvremenu Nacionalna središnjica je putem Obalne radio postaje Rijeka uputila poruku pogibli svim brodovima koji se nalaze u blizini. Uvidom u radarsku sliku najbliži brodovi su bili tanker Sepen Dinamarina, oko 50 minuta od mjesta nesreće, i putnički brod Seabourn Spirit, oko 90 minuta, te su upućeni na mjesto nesreće.

No, sve članove posade koja je bila u ribolovu iz mora je spasio ribar Vlado Lončarić svojim gliserom sa Suska. Pothlađeni Istrijani, oko dva sata i 30 minuta, prekrcani su na policijsko plovilo P-113 koje je došlo iz Lošinja te ih prevezlo u Dom zdravlja Lošinj, priopćeno je iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Voditelj je i vlasnik glisera Aneri, registracijskih oznaka PU 1081, 47-godišnji Slobodan Car iz Pule. Prema njegovoj izjavi, u trenutku prodora mora posada je spavala, a jedan član posade, koji je dežurao, vidio je da je naplavljena strojarnica. Posada je pokušala izbaciti vodu, no bez uspjeha, a kada su počeli tonuti, uzeli su bokobrane jer nisu mogli do pojasa za spašavanje i tako se održali u moru.

Najvažnije je da su svi živi i zdravi, a kako i zašto je došlo do ove pomorske nesreće, utvrdit će Lučka kapetanija iz Malog Lošinja.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još