5,7 MILIJUNA KUNA

Brajša se ne osjeća krivom za utaju poreza

02.04.2009 u 09:43

Bionic
Reading

Bivša ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Jelena Brajša (74) u srijedu je na Općinskom kaznenom sudu izjavila da nije kriva za utaju poreza

Brajša je objasnila kako je se ne može teretiti za spomenuta djela s obzirom na to da se neprofitabilnim organizacijama, poput Caritasa, ne naplaćuje porez. Optužena je da je izbjegavala plaćati porez i doprinose za zaposlenike Caritasa u razdoblju od 2001. do 2004, čime je za tu ustanovu pribavila ilegalnu dobit od čak 5,7 milijuna kuna.

Prema optužnici, Brajša je kao ravnateljica Caritasa uspostavila takav način isplate plaća zaposlenicima da im je isplaćivala plaće u gotovini, i to u neto iznosu većem od onog koji je iskazan u obračunu plaća.

Na taj način su nastale razlike u isplati na koje nisu obračunati doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, porez i prirez. Brajša je tako državni proračun oštetila za 2,8 milijuna kuna, fondove mirovinskog i invalidskog osiguranja za 1,5 milijun kuna, fondove zdravstvenog osiguranja za 1,3 milijuna te Zavod za zapošljavanje za 101.769,50 kuna. Ako sud Brajšu proglasi krivom, Caritas će državi morati platiti 2,8 milijuna kuna, piše Jutarnji list.