BIVŠI GRADONAČELNIK NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI

Podignuta optužnica protiv Čehoka i Ptičeka

28.10.2011 u 13:57

Bionic
Reading

Protiv bivšega varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka podignuta je optužnica zbog sklapanja štetnog ugovora s gradskom tvrtkom 'Parkovi', čiji je bivši direktor Miljenko Ptiček optužen za poticanje Čehoka na to nedjelo

Budući je Čehok i saborski zastupnik, državno odvjetništvo zatražilo je od Hrvatskoga sabora odobrenje za pokretanje kaznenog postupka, no Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) nije danas skupilo kvorum pa o tom zahtjevu nije niti odlučivalo, nakon čega se Čehok našao u sabornici i glasao za raspuštanje sabora.

Optužnicu protiv Čehoka i Ptičeka podiglo je Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici, koje Čehoka tereti da je oštetio grad za 4,46 milijuna kuna jer je u ožujku 2006. kao gradonačelnik i predsjednik Gradskog poglavarstva na poticaj Ptičeka s njim sklopio ugovor o zamjeni nekretnina za koji je znao da je štetan i kojim je gradu učinjena šteta velikih razmjera.

Tim ugovorom grad je 'Parkovima' predao u vlasništvo nekretnine vrijedne 4,46 milijuna kuna, a gradska tvrtka zauzvrat se odrekla zakonskog prava unošenja u temeljni kapital društva i stjecanja vlasništva na nekretnini upisanoj u zemljišnim knjigama varaždinskoga Općinskog suda dopuštajući i upis prava vlasništva na toj nekretnini u korist grada.
Ugovor su potpisali iako su, tvrdi tužiteljstvo, znali da su nekretnine koje su predmet zamjene unutar granica grada i unutar zone obuhvaćene Generalnim urbanističkim planom, da je grad u posjedu nekretnina na osnovi sporazuma iz 1994. i da zato 'Parkovi' na tim nekretninama niti ne mogu steći pravo vlasništva.

Čehok je prije toga 23. veljače 2006. dobio suglasnost članova Gradskog poglavarstva koji su, tvrde u tužiteljstvu, bili uvjereni da je taj posao u interesu grada iako im nije predočio da je još mjesec dana prije grad podnio Općinskom sudu u Varaždinu prijedlog za otpis te nekretnine i uknjižbe prava vlasništva na grad protiv trgovačkog društva.

U državnom odvjetništvu kažu kako je Čehok znao da 'Parkovi' nikada nisu bili vlasnik navedene nekretnine, nego da je njezin vlasnik grad, te je prijedlogu podnesenom sudu bilo priloženo i očitovanje 'Parkova' iz prosinca 2005., koje je potpisao Ptiček, a kojim se potvrđuje da ta nekretnina nije procijenjena te nije ušla u proces pretvorbe i nije upisana u temeljeni kapital gradske tvrtke, nego se u elaboratu navodi da su u postupku procjene 'posebno izlučena poljoprivredna zemljišta i ostala zemljišta' budući da ona niti ne mogu biti predmet prometa, pa bi se grad i bez sklapanja ugovora i bez ispunjenja ikakvih drugih obveza upisao kao vlasnik nekretnine.

Inače, protiv Čehoka USKOK vodi antikorupcijsku istragu zbog sumnje da su različitim malverzacijama u kupnji i zamjeni zemljišta oštetili grad Varaždin za 29 milijuna kuna. Zbog toga je Čehoh ovoga ljeta gotovo 50 dana bio i istražnome zatvoru iz kojega je izašao uz jamčevinu od 2,6 milijuna kuna. Iz zatvora u Remetincu Čehok je sredinom srpnja dao ostavku na gradonačelničku dužnost.