POLICIJA PRIOPĆILA

Dosad istražene dojave o pokušaju otmice djece neutemeljene

26.10.2011 u 21:57

Bionic
Reading

Policija je u zadnjih desetak dana zaprimila sedam dojava o navodnim pokušajima otmice djece, ali nakon obavljenih razgovora i pregleda snimaka nadzornih kamera pokazalo se da u četiri slučaja dojave nisu utemeljene, a tri dojave zaprimljene danas još se istražuju, priopćeno je večeras iz zagrebačke Policijske uprave (PU).

Kako se ne bi širila nepotrebna uznemirenost javnosti, policija u povodu napisa o navodnim pokušajima otmice djece na području zagrebačke županije, poziva medije da na objektivan način tretiraju tu temu uzimajući u obzir specifičnost dobi djece dojavitelja.

Prvu dojavu policija je dobila u Vrbovcu od školske pedagoginje kojoj su se obratila djeca. Utvrđeno je da je jednu od učenica večer prije zaustavila starija žena koja joj je htjela gatati. Pošto je djevojčica to odbila i otišla, žena joj je uzviknula da će "doći crni kombi i odvest ju".

Policija je nakon tog slučaja zamolila ravnatelje škola susjednih općina da diskretno upozore djecu o komuniciranju s nepoznatim osobama.

No u jednoj osnovnoj školi djeca su na vrbovečki slučaj upozorena putem knjige obavijesti nakon čega su na području Dugog Sela zaprimljene još dvije dojave djece o nepoznatim osobama koje su im prišle s vozilom. Radilo se o učenicima koji pohađaju upravo školu u kojoj je čitana obavijest. Nakon razgovora s djecom, roditeljima i građanima policija nije potvrdila novode djece.

Još četiri dojave policija je zaprimila pošto su neki mediji objavili priču o pokušajima otmice.

U slučaju dojave na području Sv. Ivana Zeline također nije utvrđena utemeljenost. Obavljeni su razgovori i pregledana snimka videonadzora koji pokriva dio lokacije za koju je dijete navelo da su ga upravo na tom mjestu osobe vrbovale da uđe u njihovo vozilo, no takvo vozilo nije zamijećeno na snimci.

U slučajevima u kojima je policija uspjela od djece dobiti opis osoba koje su se nalazile u vozilu nisu utvrđene sličnosti, kaže se u priopćenju.