SUĐENJE ŽELJKU GOJAKU

Sudac zatražio nova vještačenja za 'karlovački slučaj Zec'

19.10.2011 u 15:55

Bionic
Reading

Prije donošenja presude bivšem policajcu Željku Gojaku za ubojstvo srpskih civila u Karlovcu sudac zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić zatražio je provođenje dodatnih vještačenja koja bi trebala pomoći u potpunom rasvjetljavanju zločina, u medijima poznatog i kao 'karlovački slučaj Zec'

Riječ je o novom balističkom i sudsko-medicinskom vještačenju koja bi trebala biti dovršena do idućeg ročišta zakazanog za 23. studenoga.

U optužnici zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva Gojaka se tereti da je u listopadu 1991. u karlovačkom naselju Sajevac sa skupinom nepoznatih pripadnika Zbora narodne garde (ZNG) upao u obiteljsku kuću Marka Roknića i hicima iz vatrenog oružja usmrtio njegovu 14-godišnju kćer Danijelu te šogoricu Dragicu Ninković

Iako je policija u kaznenoj prijavi, a kasnije i državno odvjetništvo u istražnom zahtjevu, Gojaka teretila i za smrt Marka Roknića, u optužnici stoji da je za njegovo ubojstvo odgovoran netko od pripadnika ZNG-a koji su zajedno s Gojakom ušli u Roknićev dom.

U optužnici je navedeno da je Gojak ratni zločin počinio protivno pravilima međunarodnog prava, dok je kao pripadnik Policijske uprave karlovačke branio grad od napada paravojnih srpskih postrojbi i jedinica JNA.

Ubojstvo obitelji Roknić aktualizirano je nakon što su dvoje preživjelih članova obitelji, supruga Branka i sin Nenad, koji žive u Srbiji, dali iskaz beogradskom Specijalnom tužiteljstvu za ratne zločine. Dvoje preživjelih je istražiteljima izjavilo da su u kuću upala četvorica vojnika od kojih su dvojicu prepoznali kao susjede. Slučaj je potom preuzelo hrvatsko državno odvjetništvo.

Gojak je uhićen 25. svibnja ove godine. Od početka negira krivnju, a na suđenju nije želio iznositi obranu.

Posmrtni ostaci članova obitelji Roknić ove su godine ekshumirani s groblja u Popović Brdu nedaleko od Karlovca.