ĐAKIĆ SE NE SLAŽE

Novinar Gazdek oslobođen optužbe za klevetu

19.10.2011 u 14:19

Bionic
Reading

Virovitički novinar i urednik portala Virovitica.net Goran Gazdek oslobođen je optužbe za klevetu i uvredu časti, što su mu privatnom tužbom željeli dokazati HDZ-ov saborski zastupnik Josip Đakić i Anto Krišto, bivši predsjednik virovitičkog ratnog Kriznog stožera

Tako je danas na Općinskom sudu u Virovitici odlučila sutkinja Jasna Delić Janković. U obrazloženju svoje presude rekla je da novinar nije kriv jer je radeći svoj posao objavio istinitu informaciju te da mu je bila profesionalna dužnost objaviti podatak takvog sadržaja. Zaključila je da Gazdek nije bio dužan provjeravati jesu li podaci iz podnesene prijave točni, da nije mogao utjecati na preuzimanje informacije drugih medija te da objavom navedene vijesti nije prekršio nijedan članak zakona o medijima.

Gazdeka su Đakić i Krišto tužili jer je u lipnju ove godine objavio vijest o podnesenoj anonimnoj kaznenoj prijavi za ratno profiterstvo u kojoj su spomenuta i njihova imena, a da im prethodno nije omogućio očitovanje o tom podatku. Gazdek nije želio otkriti izvor svojih informacija, ali je već na prvom ročištu utvrđeno da je takva prijava stvarno i podnesena te da je virovitički novinar objavio istinit podatak. U međuvremenu je reagirao i HND zaključujući kako je Đakićeva reakcija pretjerana, a ovih ga je dana pozvao i na povlačenje optužbe.

'Nisam ni očekivao drugačiju presudu jer nisam nikoga oklevetao niti mi je to bila namjera. Do informacije o kaznenoj prijavi sam došao na legalan način, prema pravilima struke sam je i provjerio što je na kraju i dokazano', rekao je Gazdek novinarima nakon suđenja. S obzirom da je na presudu najavljena žalba tužitelja spreman je čekati, ali vjeruje da će ista presuda biti i na višim instancama.

U razgovoru s novinarima Đakić izjavljuje kako se ne slaže s presudom i tvrdi da je presuda nepravedna. 'Presuda je prvostupanjska i ne bi je trebalo komentirati. Ipak, u posljednjih mjesec dana je primijećeno da gospođa sudac i Gazdek zajedno šeću psa, pa u ovakav ishod nisam ni sumnjao. Žalit ćemo se na presudu i dokazati da se ne radi o vijesti, već o čistoj kleveti', rekao je Đakić. Na upit novinara hoće li ovakva tužba koristiti HDZ-u u predizbornoj kampanji rekao je da mu je važnije da ona koristi njemu te dodao; 'Želim da me kao ranjenika Domovinskog rata, koji je dvaput ranjen, čovjeka koji je odlikovan s deset odličja i medalja oslobodi od nečega za što nisam ni luk jeo ni luk mirisao. Ali, HDZ-u će sigurno koristiti istina', te dodao da se ovakvim objavama želi diskreditirati HDZ i njega kao čovjeka. Anto Krišto nije želio komentirati presudu, ali je najavio žalbu.

Dušan Dević, Gazdekov odvjetnik, smatra da je presuda pravedna. 'Novinari, pazite što pišete! To je bila svrha ove privatne tužbe i hvala Bogu da se sud držao prava i stao na stranu novinara. U slučaju žalbe očekujem da će Županijski sud potvrditi donesenu presudu', komentirao je Dević.