Crna kronika GOTOVINA, ČERMAK, MARKAČ

U petak odluka o mogućem odbacivanju optužnice

Raspravno vijeće Haaškog suda sazvalo je za petak sjednicu na kojoj će objaviti odluku o zahtjevu obrane generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača za odbacivanjem optužnice, objavio je u utorak Haaški sud

Raspravno vijeće "naređuje da se u petak 3. travnja u 9 ujutro u sudnici III održi ročište na kojem će objaviti usmenu odluku o podnescima obrane", navodi se u odluci o sazivanju ročišta.

Obrana trojice generala prošlog je tjedna na posebno sazvanom ročištu zatražila odbacivanje optužnice koja tereti trojicu generala za zločine počinjene u Oluji poručivši da tužitelji u svom dijelu postupka, koji je završio 5. ožujka, nisu izveli dokaze koji potvrđuju navode optužnice.

Optužnica tereti Gotovinu, Čermaka i Markača da su se s hrvatskim političkim i vojnim vrhom udružili u zločinački pothvat s ciljem protjerivanja lokalnog srpskog stanovništva iz tzv. Krajine u akciji Oluji u kolovozu 1995. godine.

Odvjetnici optuženih tvrdili su da je Oluja bila zakonita, precizno planirana i izvedena vojna akcija u kojoj je kolateralna šteta, s obzirom na razmjere operacije, bila minimalna.

Tužiteljstvo je, pak, u protuargumentaciji iznosilo dokaze u prilog osobnoj i zapovjednoj odgovornosti Gotovine, Čermaka i Markača za zločine u Oluji te je ustrajalo na tezi o udruženom zločinačkom pothvatu tvrdeći da su tadašnje hrvatske vlasti, na čelu s bivšim predsjednikom Franjom Tuđmanom, granatiranjem, razaranjem, pljačkom i zastrašivanjem prisilno uklonile Srbe iz dotad okupiranih hrvatskih područja.

Ukoliko sudsko vijeće ne prihvati zahtjev obrane za odbacivanjem optužnice branitelji trojice generala počet će sa dokaznim postupkom 28. svibnja.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još