NA BEOGRADSKIM SUDOM

Jocić rešetao vještaka pitanjem o bombi kojom je ubijen Pukanić

12.10.2011 u 17:23

Bionic
Reading

'Pa to je ekspert, koga da zovem', zavapio je Sreten Jocić nakon što mu je predsjednik sudskog vijeća Vladimir Vučinić zabranio nekoliko pitanja koja je postavljao vještacima za požare u nastavku današnjeg suđenja na Specijalnom sudu u Beogradu

Jocića, kojemu se zajedno sa Željkom Milovanovićem i Milenkom Kuzmanovićem sudi zbog ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića u listopadu 2008., zanimalo je među ostalim koji je fakultet vještak završio, koliko dugo godina radi taj posao, je li tijekom rata u Hrvatskoj vještačio kakve eksplozivne naprave, je li u zadnjih 15 godina u Zagrebu bilo eksplozija autobombi i pod čijim vozilima, tko su bile žrtve tih bombi, jesu li bili mrtvi ili ranjeni....

Sva je ta pitanja predsjednik vijeća zabranio smatrajući ih irelevantnim za sudski postupak. Naime, jedan od troje vještaka koji su svjedočili videovezom iz velike sudnice Županijskog suda u Zagrebu kazao je da je eksplozivna naprava kojom su Ivo Pukanić i Niko Franjić ubijeni bila vojnog podrijetla. Objasnio je da je bila riječ o napravi izrazito jake snage napravljenoj od TNT-a i heksanola te da je ta naprava bila pojačana metalnim armaturama.

Uz to, vještak je naveo da je eksplozivna naprava bila smještena u skuteru, odnosno u prostoru na skuteru u kojem se čuva kaciga. Nadalje, vještak je objašnjavao kako je došlo do eksplozije i oštećenja te je naveo da je naprava aktivirana nekom vrstom daljinskog upravljača. S obzirom na sve te odgovore, Jocić je htio doznati gdje se po vještakovu mišljenju proizvodi vojni eksploziv te kakvo je znanje potrebno za izradu i aktiviranje takve naprave.

'Takvu napravu mogla je napraviti osoba koja ima neku vrstu vojne stručne spreme, odnosno nije ju mogao napraviti obični građanin', odgovorio je vještak.

No ti odgovori očito nisu zadovoljili Jocića pa je on nastavio postavljati velik broj vrlo stručnih pitanja vezanih uz eksploziv. Iako je u nekoliko navrata kazao da ne posjeduje nikakvo vojno znanje, svoju stručnost o materiji objasnio je na sljedeći način: 'Pribavio sam stručnu literaturu i educirao sam se jer sam za to ovdje u pritvoru imao dosta vremena'. Vještak je inače kazao da su s mjesta eksplozije izuzeta 363 predmeta i da su svi ti predmeti analizirani. Suđenje se nastavlja iskazima još troje vještaka.