PRESUDA GENERALIMA

Markačeva obrana: tužiteljski odgovor površan

06.10.2011 u 20:48

Bionic
Reading

Haaško tužiteljstvo u svom odgovoru na žalbu generala Mladena Markača na prvostupanjsku presudu nudi pogrešna tumačenja ključnih dokaza a argumente obrane na koje nema odgovora ignorira, navodi se u replici obrane generala Markača koju je u četvrtak objavio Haaški sud

'Stoga će taj odgovor biti od male pomoći Žalbenom vijeću', pišu Markačevi branitelji u odgovoru na tužiteljski podnesak.

Tužitelji su 12. rujna odgovorili na žalbu generala Ante Gotovine na prvostupanjsku presudu kojom su u travnju ove godine osuđeni na 24 odnosno 18 godina zatvora za zločine počinjene tijekom i nakon Oluje.

Markačeva obrana u podnesku ističe da tužiteljstvo nudi netočne interpretacije dokaze i sugerira da je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman na brijunskom sastanku uoči Oluje govorio o obračunu sa srpskim civilima umjesto s neprijateljskim snagama kao što je iz konteksta rečenog na sastanku vidljivo.

S obzirom na to da je ključno pitanje ove žalbe je li na brijunskom sastanku dogovoren napad na srpske civile ili ne, Markačeva obrana upozorava da tužiteljstvo u svom odgovoru na žalbu nudi pogrešno tumačenje dokaza.

U izvornom dokazu tužiteljstva - transkriptu sa sastanka 'kristalno je jasno' da prvi hrvatski predsjednik ne govori o civilima nego o neprijateljskoj vojsci, poručuje obrana.

'To što je tužiteljstvo tako spremno pogrešno prikazati ključne dokaze na pristrani način, trebalo bi izazvati veliki oprez Žalbenoga vijeća u prihvaćanju svega što tužitelji tvrde u svom odgovoru', ističu Markačevi branitelji.

Obrana ocjenjuje da je opći pristup tužitelja u odgovoru na žalbu sustavno pogrešan i tendenciozan i da tužiteljstvo pribjegava stereotipnim odgovorima na argumente obrane te njihov podnesak ne nudi pravični i smisleni odgovor na žalbu.

Upozoravaju i kako tužiteljstvo Markača stalno naziva jednom od osoba od najvećeg Tuđmanova povjerenja što sudsko vijeće nikad u presudi nije napisalo, kao što nikad nije zapisalo da je Markač aktivno sudjelovao u brijunskom sastanku ili bio ključna figura u udruženom zločinačkom pothvatu kako to tvrdi tužiteljstvo u svom podnesku.

Na kraju obrana ponovno poziva da se prihvati njihova žalba na prvostupanjsku presudu.