GDJE JE NOVAC?

Istraga protiv Cetinskih seli se u Italiju i SAD

05.10.2011 u 08:59

Bionic
Reading

Državno odvjetništvo zatražilo međunarodnu pomoć od Italije i SAD-a jer postoje indicije da je upravo u tim zemljama uložen dio nezakonito stečenog novca koji je obitelj Cetinski malverzacijama s nekretninama navodno uzela Danku Končaru. Matteo Cetinski sve negira te tvrdi da je u New York išao kupiti stan za Končara, ne za sebe ili svoju obitelj

Italiji je, navodno, upućena čak i požurnica, no u pravosudnim krugovima kažu da se povratna informacija za takve zahtjeve čeka najmanje godinu dana. Istraga se usredotočila na razdoblje od 2007, kada je i počela velika operacija kupovanja istarskih nekretnina za Končarevu tvrtku Kermas ulaganja.

Utvrđeno je da su osumnjičene obitelji u tom razdoblju vidljivo proširile imovinu luksuznim automobilima, plovilima, vilama i vrijednosnim papirima, a pronađeno je dosta novca na bankovnim računima. Sva ta imovina, tvrdi izvor Jutarnjeg lista, daleko je manje vrijednosti od 73 milijuna kuna, koliko su, prema dosadašnjoj istrazi, osumnjičeni stekli na prijevarama kroz razlike u cijeni zemljišta kupovanog za Končara.

Policija raspolaže saznanjima da je Matteo Cetinski korespondirao s agencijom Corcoran iz New Yorka, koja mu je ponudila nekoliko luksuznih stanova na Manhattanu, čija se prodajna cijena kreće od 1,4 do 2,8 milijuna američkih dolara. Nema, međutim, potvrde da je ta ponuda ikada realizirana kupnjom neke od ponuđenih nekretnina, no to je istražiteljima očito bio povod da od SAD-a zatraže pravnu pomoć za detektiranje eventualnih ulaganja osumnjičenih s druge strane Atlantika.

'Nisam upoznat s detaljima nove prijave, no svjestan sam da mi Končar želi napakirati i tobože sumnjive poslove s nekretninama, iako sam u ovom slučaju cijene stanova u New Yorku tražio isključivo na njegov zahtjev', rekao je Matteo Cetinski za Jutarnji list.'U New Yorku sam radio istraživanja za potencijalna ulaganja, i to u tamošnje tržište nekretnina. Studiju koju sam tada složio predao sam Končaru. Zajedno s brokerom obilazio sam razne vrste stanova, proučio procese kroz koje se prolazi prilikom kupnje nekretnina u tom gradu, a koji su specifični, skupio statistiku kretanja cijena u proteklih 30 godina… Sve sam to predao Končaru i sve to on ima, da bi sada iskoristio taj moj odlazak u New York i izmišljao da sam tamo tražio stan za sebe ili svoje roditelje.