AKCIJA ZA GLAVAŠA

Priznao pokušaj podmićivanja Vrhovnog suda!

03.10.2011 u 11:57

Bionic
Reading

Slučaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda dobio je pravi zaplet na Županijskom sudu u Zagrebu – i prije potvrđivanja optužnice, splitski poduzetnik Srećko Jurišić priznao je krivnju i nagodio se s Uskokom

Optužnica koju je Uskok početkom srpnja ove godine podigao protiv HDSSB-ovog zastupnika Ivana Drmića (39), osječkog građevinskog poduzetnika Drage Tadića (50), njegove supruge Božice Tadić-Ćavar (49), splitskog poduzetnika Srećka Jurišića (43) i bivše zamjenice glavnog urednika Glasa Slavonije i Glavaševe prijateljice Sanje Marketić (45) danas nije potvrđena jer se Jurišić nagodio s Uskokom i priznao u potpunosti sve što mu se stavlja na teret, što je potvrdio njegov odvjetnik Željko Gulišija.

Jurišić se nagodio na dvije godine uvjetne zatvorske kazne uz kušnju od pet godina te obavezu da u roku od šest mjeseci vrati državi 70 tisuća eura.

Odvjetnici drugih osumnjičenika (optužnica, naime, još nije potvrđena) bili su u šoku te su se žestoko pobunili protiv Jurišućeve nagodbe za koju smatraju da je nezakonita. To su argumentirali činjenicom da se optužnica temelji na djelu koje je bilo u pokušaju, jer mito nije bilo dano vrhovnim sucima.

Na pitanje kako je priznao krivnju za djelo koje nije ni počinjeno, odvjetnik Gulišija je rekao da bi volio da se u postupku zaista dokaže da djelo nije počinjeno i da je njegov klijent (koji je priznao) u krivu. Objasnio je da je Jurišićevo priznanje zapravo samo taktika kojom se brani na sudu.

Odgovarajući na optužbe odvjetnika ostalih osumnjičenika da njegova taktika škodi drugima u nastavku procesa, Gulišija je rekao da se ne slaže s time jer to prema njegovom mišljenju ne bi trebalo ugroziti druge.

Odluka o utemeljenosti Uskokove optužnice odgođena je za 13. listopada, do kada bi i odvjetnici ostalih osumnjičenika trebali osmisliti novu taktiku obrane.

Podsjetimo, Tadića optužnica tereti da je lani u lipnju i srpnju, dok se na Vrhovnom sudu odlučivalo o žalbi na nepravomoćnu osuđujuću presudu protiv Glavaša i drugih zbog ratnog zločina, povezao ostale okrivljene da bi pronašli osobe koje bi za novac mogle utjecati na suce ili im ponuditi novac za povoljnu presudu za Glavaša.

Marketić i Drmić trebali su po optužnici prikupiti 700.000 eura, Božica Tadić-Ćavar trebala je koordinirati njihovo postupanje, a Tadić i Jurišić kontaktirali su s više osoba i raspitivali se o stanju predmeta.

Kako su Marketić i Drmić prikupili po 35.000 eura, novac je preuzeo Jurišić koji ga je trebao predati jednoj osobi radi utjecaja na donošenje povoljne presude za Glavaša, ali novac nije predao jer su Marketić i Drmić odustali i obavijestili suokrivljenike o tome.

Da bi izbjegli kaznenu odgovornost, Marketić i Drmić podnijeli su osječko-baranjskoj policiji kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog prevare, neistinito navodeći da su predali novac nepoznatom počinitelju iako su znali da su 70.000 eura predali Jurišiću s dogovorenim ciljem, tvrdi Uskok, koji traži i da se Jurišiću oduzme 70.000 eura.

Okrivljenike se tereti za kaznena djela udruživanja radi počinjenja kaznenih djela, poticanje na protuzakonito posredovanje te lažno prijavljivanje kaznenog djela.

Drmiću je zbog tog slučaja skinut zastupnički imunitet.