IZLAZAK PRED SUCA

Pokušaj podmićivanja sudaca zbog Glavaša

02.10.2011 u 09:45

Bionic
Reading

HDSSB-ov saborski zastupnik Ivan Drmić, osječki građevinski poduzetnik Drago Tadić i još troje optuženih za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda kako bi promijenili presudu Branimiru Glavašu trebali bi se u ponedjeljak naći pred optužnim vijećem zagrebačkoga Županijskog suda koje će odlučiti o osnovanosti optužnice

Vijeće pod predsjedanjem sutkinje Renate Miličević optužnicu može prihvatiti, odbaciti ili vratiti USKOK-u na doradu, a ako bude prihvaćena, naknadno će se najaviti pripremno ročište pred novim vijećem koje treba odrediti početak suđenja te dokaze i svjedoke koje će ispitati na glavnoj raspravi.

USKOK je optužnicu protiv Drmića (39), Tadića (50), njegove supruge Božice Tadić-Ćavar (49), splitskog poduzetnika Srećka Jurišića (43) i bivše zamjenice glavnog urednika ‘Glasa Slavonije’ i Glavaševe prijateljice Sanje Markotić (45) podigao početkom srpnja ove godine.

Tadića optužnica tereti da je lani u lipnju i srpnju, dok se na Vrhovnom sudu odlučivalo o žalbi na nepravomoćnu osuđujuću presudu protiv Glavaša i drugih zbog ratnog zločina, povezao ostale okrivljene kako bi pronašli osobe koje bi za novac mogle utjecati na suce ili im ponuditi novac za povoljnu presudu za Glavaša.

Markotić i Drmić trebali su po optužnici prikupiti 700.000 eura, Božica Tadić-Ćavar trebala je koordinirati njihovo zajedničko postupanje, a Tadić i Jurišić kontaktirali su s više osoba i raspitivali se o stanju predmeta.

Pošto su Markotić i Drmić prikupili po 35.000 eura, novac je preuzeo Jurišić koji ga je trebao predati jednoj osobi radi utjecaja na donošenje povoljne presude za Glavaša, ali novac nije predao jer su Markotić i Drmić odustali i o tome obavijestili suokrivljenike.

Kako bi izbjegli kaznenu odgovornost, Markotić i Drmić podnijeli su osječko-baranjskoj policiji kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog prijevare neistinito navodeći da su novac predali nepoznatom počinitelju iako su znali da su 70.000 eura predali Jurišiću s dogovorenim ciljem, tvrdi USKOK, koji traži i da se Jurišiću oduzme 70.000 eura.

Okrivljenike se tereti za kaznena djela udruživanja radi počinjenja kaznenih djela, poticanje na protuzakonito posredovanje te lažno prijavljivanje kaznenog djela.

Drmiću je zbog tog slučaja skinut zastupnički imunitet.

Prvooptuženi Tadić većinski je vlasnik građevinske tvrtke ‘Osijek Koteks’, a javnosti je poznat i kao osumnjičenik u slučaju navodnih malverzacija pri izgradnji autoceste ‘Slavonica’.

Bivšeg saborskog zastupnika Glavaša zagrebački Županijski sud osudio je na deset godina zatvora zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u Osijeku u slučajevima ‘garaža’ i ‘selotejp’, a Vrhovni sud kaznu mu je smanjio na osam godina. Glavaš je prije nego što je presuda objavljena pobjegao u BiH, gdje izdržava zatvorsku kaznu.